Šajās brīvdienās Latvijas Infektoloģijas centra speciālisti noņēmuši jau otro šogad cilvēkam piesūkušos ērci, kas liecina par ērču aktivitātes sezonas sākumu, informēja Infektoloģijas centra direktore Baiba Rozentāle.
Ērce noņemta četrus gadus vecam bērnam, kurš pret ērču encefalītu vakcinēts nebija. Patlaban ērce tiek laboratoriski pārbaudīta.

Kā stāsta Rozentāle, šis gadījums liecina, ka ērces jau sāk lēnām aktivizēties. Gaisa temperatūra naktī vēl ir nedaudz zemāka par nulli, taču dienas laikā temperatūra jau sāk pieaugt, tāpēc ērces mostas.

Infektoloģijas centra direktore skaidro, ka nereti pirmās ērces mājās tiek ienestas līdz ar nolauztiem koku zariem. Ērces nedzīvo augstāk par vienu metru virs zemes, taču, cilvēki, nolaužot zarus, tos saliek kaudzē, un ērces tajos var ierāpties. Tad tās tiek aiznestas uz mājām, kur tās sāk "atdzīvoties" un meklē sev upuri.

Tāpēc Rozentāle aicina jau tagad cilvēkus būt vērīgiem un uzmanīties.

Kā ziņots, pirmā ērce šogad tika noņemta jau marta sākumā. Ērce bija piesūkusies kādam Cēsu rajona iedzīvotājam. Cilvēks bija vakcinējies pret ērču encefalītu.

Parasti ērces Latvijā mostas marta beigās, kad gaisa temperatūra sasniedz plus 5 grādus pēc Celsija skalas. Taču šis piesūkšanās gadījums netieši liecināja, ka ērču aktivitātes sezona šogad sākusies krietni agrāk, atzina Rozentāle.

Ērču aktivitātes sezona Latvijā parasti ilgst no aprīļa sākuma līdz oktobra beigām.

Ja pacients ir inficējies ar ērču encefalītu, laiks no ērces piesūkšanās brīža līdz slimības izpausmei ir vidēji 7 līdz 14 dienas. Retāk inkubācijas periods ilgst divas dienas, vēl retāk - 30 dienas.

Slimība parasti sākas akūti, ar paaugstinātu temperatūru, nespēku, galvassāpēm, sāpēm kaulos, muskuļos, reiboni. Pēc trim līdz piecām dienām slimnieka stāvoklis it kā uzlabojas un pat aptuveni nedēļu cilvēks var justies vesels, taču drīz vien slimības pazīmes atjaunojas un kļūst izteiktākas. Ja viena trešdaļa ērču encefalīta slimnieku izārstējās pilnībā, tad pārējos gadījumos šī bīstamā infekcijas slimība saistīta ar nopietniem nervu sistēmas bojājumiem.

Pēc Infektoloģijas centra direktores teiktā, vienīgā drošā un efektīvā aizsardzība pret saslimšanu ar ērču encefalītu ir vakcinācija, jo nav specifisku medikamentu, kas iedarbotos uz ērču encefalīta vīrusu.

Vakcinēties var visa gada garumā, tomēr labāk to darīt mēnešos, kad ērces vēl nav aktīvas, uzsvēra Rozentāle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!