Datu valsts inspekcija (DVI) sākusi pārbaudi par kompānijas "Google Inc." pakalpojuma "StreetView" ieviešanas atbilstību fizisko personu datu aizsardzības prasībām, portālu "Delfi" informēja Tieslietu ministrijas pārstāve Laura Pakalne.

Pirmdien kompānija "Google Inc." informēja DVI par pakalpojuma "StreetView" ieviešanu Latvijā, kura ietvaros šīs nedēļas laikā plānots uzsākt panorāmas foto uzņēmumu veikšanu Rīgā, Rīgas reģionā, Daugavpilī, Liepājā, Jelgavā, Ogrē, Valmierā, Cēsīs, Jūrmalā, Tukumā, Jēkabpilī, Bauskā, Talsos, Ventspilī, Liepājā, Madonā, Aizkrauklē, Rēzeknē, Daugavpilī, Dobelē, Jelgavā, Preiļos, Limbažos, Saldū, Kuldīgā, Krāslavā, Valkā, Balvos, Gulbenē, Alūksnē, Ventspilī un Ludzā.

Ņemot vērā DVI rīcībā esošo informāciju par kompānijas pakalpojumu "StreetView" citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, šī pakalpojuma ietvaros tiek savāktas un saglabātas ne tikai fotogrāfijas no dažādu pilsētu ielām, bet tiek vākti arī citi dati (piemēram, dati, kas tiek pārsūtīti, izmantojot atvērto bezvadu tīklu – open WiFi networks).

DVI norāda, ka kompānija "Google" pakalpojumu "StreetView" Latvijā varēs uzsākt ieviest tikai tad, ja tiks nodrošināta personas datu aizsardzība. Piemēram, datu subjektu informēšana, proti, pirms foto uzņēmumu veikšanas nepieciešams informēt sabiedrību plašsaziņas līdzekļos par to, kur un kad tiks veikti foto uzņēmumi, kādam nolūkam tas tiks darīts, kas tiks vākts un citu informāciju par datu apstrādes nosacījumiem.

Arī vairākas citas Eiropas Savienības datu aizsardzības institūcijas veic pārbaudes par minētā pakalpojuma atbilstību fizisko personu datu aizsardzības prasībām.

DVI pārbaudījusi arī pašmāju portāla 1188.lv projektu "Karte 360'", liekot projekta ieviesējiem ievērot personu datu aizsardzību.

Proti, kartēs redzamajiem cilvēkiem jāaizkrāso sejas, tāpat jārīkojas ar auto numuriem un, ja īpašniekiem ir iebildumi, arī privātmājām. Tiesa, kā norāda inspekcijā, vēl neviena sūdzība no iedzīvotājiem saņemta nav, taču, ja kāds fotogrāfijās sevi atpazīst, kaut vai siluetu, kas pēc cilvēka domām ir viņējais, sūdzēties drīkst. Ar pretenzijām sākotnēji jāvēršas pie pakalpojuma sniedzējiem un, ja tie nereaģē – DVI.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!