Foto: LETA
Ministru kabineta komiteja (MKK) pirmdien akceptēja Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto MK noteikumu projektu, kas nosaka kārtību, kādā jāieskaita bankas kontā skaidras naudas uzkrājumi, kas pārsniedz sākumdeklarēšanās likumā noteikto limitu; pirms dažām nedēļām Saeimas Budžeta komisijā pārliekā lakonisma dēļ kritiski uzņemtais noteikumu projekts nu ir būtiski papildināts.

Sākotnējais MK noteikumu projekts radīja daudz jautājumu un deva vienīgi skaidrību par datumu, līdz kuram nauda kontā jāieskaita – šā gada 1.jūnija plkst. 24:00. Piemēram, Saeimas Juridiskā biroja pārstāvji iepriekš norādīja, ka no noteikumu projekta teksta nav saprotams, vai limitu pārsniedzošo skaidro naudu var ieskaitīt vairākos kontos, sadalīt vai iemaksāt vairākos piegājienos.

Šobrīd saskaņā ar Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas jeb sākumdeklarēšanās likumu sagatavotais valdības noteikumu projekts paredz, ka persona skaidras naudas uzkrājumus iemaksā savā kontā vai kontos vienā vai vairākās Latvijas vai ārvalsts kredītiestādēs, kas pieņem skaidru naudu. To varēs darīt latos vai tādā ārvalsts valūtā, kādā ir skaidras naudas uzkrājumi, vienā vai vairākos maksājumos.

Noteikumu projekts tagad arī paredz, ka persona maksājuma uzdevuma mērķī varēs norādīt atsauci uz sākumdeklarēšanās likumu, kā arī skaidrots, ka šī kārtība neattieksies uz personas skaidru naudu, kas iegūta pēc mantiskā stāvokļa fiksēšanas brīža - 2011.gada 31.decembra pulksten 24.00.

Skaidras naudas uzkrājums būs jānosaka pēc stāvokļa dienā, kad persona to iemaksās savā kontā kredītiestādē, un to veidos personas skaidras naudas uzkrājumu kopsummas daļa, kas pārsniegs sākumdeklarēšanas likumā noteikto apjomu – 10 000 latu privātpersonām un 4000 latu valsts amatpersonām, paredz noteikumi

Iemaksas dienā personai būs jāaprēķina skaidras naudas uzkrājumu kopsummas un likumā noteiktā apmēra starpība, kas arī būs jāiemaksā kontā. Uzkrājumi ārvalstu valūtā būs pārvērtē atbilstoši Latvijas Bankas (LB) noteiktajam valūtas kursam 2011.gada 31.decembrī. Ja LB šai valūtai oficiālo kursu nenosaka, tas būs jāaprēķina, izmantojot LB noteikto eiro kursu un "Financial Times" publicēto attiecīgās valūtas kursu attiecībā pret eiro.

Uzkrājumā nebūs jāuzskaita par oficiāliem maksāšanas līdzekļiem pieļaujamas numismātikas kolekciju naudas zīmes, monētas un investīciju monētas.

Atjaunotajā noteikumu projektā arī skaidrots - ja personas skaidras naudas uzkrājumu kopsummas apmērs pēc gadumijas ir samazinājies, bet joprojām pārsniedz likumā noteikto apjomu, savā kontā jāiemaksā uzkrājums, kas pārsniedz limitu. Ja uzkrājums kļuvis mazāks par likumā noteikto apjomu, pienākuma iemaksāt skaidro naudu savā kontā personai vairs nebūšot.

Skaidras naudas uzkrājums savā kontā kredītiestādē būs jāiemaksā līdz šā gada 1.jūnija pulksten 24 pēc Latvijas laika. Pēc šī pienākuma veikšanas personai šī nauda būs jāsaglabā savā kontā vismaz līdz šī gada 2.jūnija pulksten 00.05 pēc Latvijas laika

Ja skaidras naudas uzkrājums ir valūtā, ko kredītiestāde nepieņem, persona to savā kontā neiemaksā. Ja personai ir bijis pienākums naudu kontā iemaksāt, bet tas noteiktajā termiņā nav izdarīts , personai pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pieprasījuma būs jāsniedz pamatota informāciju par pienākuma neizpildes iemeslu, paredz noteikumu projekts.

Noteikumu projektā arī uzsvērts, ka minēto pienākumu izpilde neliedz personai rīkoties ar savā kredītiestādes kontā iemaksāto naudas uzkrājumu, izņemot piecas minūtes 2.jūnija sākumā.

Noteikumu projekta noslēgumā norādīts, ka ar naudas iemaksu kontā saistītos maksājumus persona veic "saskaņā ar kredītiestādes apstiprinātu pakalpojumu cenrādi vai saskaņā ar noslēgto vienošanos".

Jau ziņots, ka gadu mijā stājas spēkā ilgi tapušais sākumdeklarēšanas likums, kas nosaka, ka fiziskajām personām ir pienākums deklarēt savu mantisko stāvokli uz 2011.gada 31.decembra pulksten 24.00. Tostarp jādeklarē arī skaidrā nauda, un likumā valdībai ir dots uzdevums noteikt kārtību, kādā tā jāieskaita bankas kontā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!