Foto: F64

Salaspils kodolreaktors no Latvijas Universitātes tiks nodots valsts SIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" pārziņā, otrdien vienojās valdība.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretāra vietniece vides aizsardzības jautājumos Alda Ozola žurnālistus informēja, ka kodolreaktora uzturēšanai šogad nepieciešami 200 tūkstoši eiro, bet dažādiem neatliekamiem darbiem – 100 tūkstoši eiro.

Daļu no tiem plānots piešķirt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, bet vēl daļu finansējuma uzdots meklēt VARAM saimniecībā. Par to, kā līdzekļi tiks piešķirti VARAM un Finanšu ministrija varētu vienoties divu nedēļu laikā.

Savukārt ilgtermiņā valdība vienojusies kodolreaktora uzturēšanai un likvidēšanai piešķirt 5,5 miljonus eiro. Finansējums tiks piešķirts četru gadu laikā, ik gadu pieprasot nedaudz vairāk kā vienu miljonu eiro jaunās politikās iniciatīvās.

"Arī darbus plānots veikt secīgi," apliecināja Ozola.

VARAM sniegtā informācija liecina, ka darbs pie Salaspils kodolreaktora demontāžas aizsākās 2008.gadā, kad, ar ASV finansiālu atbalstu, izlietotā kodoldegviela tika izvesta uz Krieviju. Noslēdzoties šim procesam, tika plānots veikt reaktora demontāžu. Sākotnēji bija paredzēts, ka demontāža tiks pabeigta piecu gadu laikā. Tomēr ekonomiskās krīzes laikā finansējums šim mērķim netika atrasts.

Pērn oktobrī VARAM informēja, ka "aktīvi strādā, lai apzinātu arī visus iespējamos finanšu avotus Salaspils kodolreaktora demontāžai". Bijušais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Romāns Naudiņš, iesniedzot priekšlikumus šā gada budžeta otrajam lasījumam, rosināja Latvijas Universitātei Salaspils kodolreaktora uzturēšanai piešķirt 150 tūkstošus eiro, taču šis priekšlikums netika atbalstīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!