Foto: LETA

Salaspils novadā applūdusī teritorija sestdien kļuvusi mazāka, bet piektdien no krastiem izgājusī Mazā Jugla un Ķivuļurga appludinājušas līdz 300 mājām.

Jaunus izsaukumus uz šīm teritorijām glābēji nav saņēmuši, portālu "Delfi" informē Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD). Piektdien glābēju palīdzība Salaspils novadā bija nepieciešama sešiem cilvēkiem.

Savukārt Veselības inspekcija brīdina, ka plūdu skartajās teritorijās – Salaspils, Ogres un Lielvārdes novados – pastāv dzeramā ūdens piesārņojuma risks.

"Veselības inspekcija vērš iedzīvotāju uzmanību dzeramā ūdens drošībai, jo plūdu laikā aku mikrobioloģiskā un ķīmiskā piesārņojuma risks ir ļoti augsts. Plūdu ūdens var saturēt fekālijas no pārplūdušām notekūdeņu savākšanas vietām, kā arī lauksaimniecībā vai rūpniecībā lietotās ķīmiskās vielas un produktus," paziņojumā uzsver Veselības inspekcija.

Ja ūdens ir piesārņots ar ķīmiskām vielām, iespējama akūta vai hroniska saindēšanās, brīdina iestāde. Ķīmiskās vielas izmaina vairākas ūdens pamatīpašības. Par izmaiņu pazīmēm parasti liecina paaugstināta duļķainība un izmainīta ūdens krāsa - ūdenim ir agrāk neraksturīgas garša, piegarša un smarža.

Savukārt mikrobu un vīrusu piesārņojumu nav iespējams pamanīt, jo tas nemaina ūdens garšu vai smaržu.

Veselības inspekcija neiesaka izmantot applūdušas akas ūdeni. Ūdens ir jāuzvāra vai jādezinficē. Speciālisti gan iesaka lietot veikalā pirktu ūdeni un akas ūdens drošību interesēties savā pašvaldībā.

Akas pēc ūdens līmeņa stabilizēšanās nepieciešams tīrīt un dezinficēt, un dzeramā ūdens kvalitāte jāpārbauda laboratoriski.

Tāpat piesārņotu ūdeni nedrīkst lietot arī trauku mazgāšanai, personīgajai higiēnai un ēdienu gatavošanai.

Veselības inspekcija arī aicina nelietot uzturā pārtikas produktus, kuri varētu būt bijuši kontaktā ar plūdu ūdeni.

Bērni nedrīkst rotaļāties plūdu ūdens tuvumā vai vietās, kur nesen bijis plūdu ūdens. Izmirkušās rotaļlietas jādezinficē pirms bērni ar tām spēlējas.

Applūdušo māju sienas, grīdas, citas virsmas un priekšmetus jāmazgā ar ziepēm un ūdeni, jādezinficē un labi jāizžāvē. Priekšmetus, ko nav iespe'jams dezinficēt ir jāiznīcina.

Speciālisti arī norāda, ka problēmas plūdu laikā var radīt grauzēji, tādēļ produkti rūpīgi jāuzglabā grauzējiem nepieejamās vietās.

Kā iepriekš ziņots, Ogrē, kur trešdien applūda vairāki desmiti māju, situācija piektdien normalizējusies un cilvēki sāk atgriezties mājās.

Savukārt ceturtdien no krastiem izgāja upe Lielvārdē, appludinot mājas un brauktuves.

Pie Sabiles lietavas izkustinājušas nelielu kalnu un tur noticis zemes noslīdējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!