Foto: Saeimas administrācija

Saeimas Sabiedrības saliedētības komisijas deputāti lūgs tās priekšsēdētāju Ilmāru Latkovski (NA) atteikties no ieceres atstāt šo amatu un aicinās arī turpmāk vadīt komisiju, piekdtien vēsta laikraksts "Diena".

Par nodomu atkāpties no priekšsēža amata viņš paziņoja trešdien komisijas sēdē, kurā kolēģa Andreja Judina (Vienotība) izvaicāšanu par attieksmi pret 16. martu kā Latviešu nacionālo karavīru atceres dienu bija uztvēris "kā neuzticības žestu".

Priekšlikumu noteikt 16.maru par atceres dienu Saeima ceturtdien noraidīja, bet Latkovskis balsojumā nepiedalījās. Pēc sēdes Latkovskis ar Judinu satikās, un šo sarunu Latkovskis raksturoja ar vārdiem, ka "pārpratums ir noskaidrots".

Vairāki komisijas deputāti uzskata, ka šis notikums varētu būt tikai kā pēdējais piliens, jo Latkovskis atrodoties kā spīlēs, kur "viņu no vienas puses uzmanot frakcijas kolēģi, bet no otras puses – jāsaņem "Saskaņas centra" pārmetumi", un gan vieni, gan otri cenšoties panākt nostāšanos vienā vai otrā pusē, bet komisijas vadītājs cenšoties stāvēt pāri politiskajām interesēm, vēsta "Diena".
NA līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars apgalvoja, ka frakcija "ciena Latkovski un atbalsta to, ko viņš dara", uzskatot, ka viņam jāturpina arī vadīt komisiju.

Arī Ainars Latkovskis (V) uzskata, ka Latkovskim jāpaliek amatā, "jo viņš nodrāztajā integrācijas tēmā ienesa svaigumu, nespēlējās ar klišejām, Ilmāram ir nacionālā stāja, bet viņš komisiju redz kā vietu, kur var meklēt kompromisus". Latkovskis arī redz, ka komisijas priekšsēdis neizmanto šo jautājumu politiskiem mērķiem, tāpēc – ja būs nepieciešams, lūgs komisiju apliecināt Latkovskim vēl vienā uzticības balsojumā, ka deputāti vēlas atturēt viņu no posteņa atstāšanas.

Jau ziņots, ka 11. Saeimas deputāts Ilmārs Latkovskis trešdien paziņoja par atkāpšanos no Saeimas Sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētāja amata, pamatojot to ar "atsevišķu koalīcijas un opozīcijas komisijas deputātu" attieksmi.

"Pieņemt tik krasu lēmumu man liek apstākļi, ka attiecībā uz konkrētā likumprojekta konkrētu risinājumu, tāpat kā dažos citos jautājumos, jau iepriekš biju paudis savu īpašo viedokli Nacionālās apvienības frakcijā. Esmu gandarīts, ka NA frakcijā tas ticis uztverts ar sapratni un kā diskutējami jautājumi. Ar nožēlu konstatēju, ka citu frakciju (t.sk. koalīcijas) deputāti šo manu neatkarīgo pozīciju cenšas izmantot starpfrakciju spekulācijām par amatiem," paziņoja Latkovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!