Foto: F64

Ir saņemts pieteikums, lai reģistrētu salināto rudzu rupjmaizi Eiropas Savienības (ES) Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Zemkopības ministrijas pārstāvji.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Novērtēšanas un reģistrācijas centrs ir saņēmis Latvijas Maiznieku biedrības iesniegumu ar lūgumu izskatīt pieteikumu pārtikas produkta "salinātā rudzu rupjmaize" reģistrācijai ES Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā.

2012.gada 7.septembrī ir pieņemts lēmums par produkta "salinātā rudzu rupjmaize" kā garantētas tradicionālas īpatnības reģistrācijas procedūras sākšanu.

Vārds "salināta" nozīmē maizi padarīt saldu, piemēram, plaucējot miltus ar karstu ūdeni. Tas ir sens vārds un biežāk lietots Kurzemē, kur rupjmaizi dēvē par salināto jeb garo maizi.

PVD Novērtēšanas un reģistrācijas centrs informē, ka viena mēneša laikā pēc saņemtā reģistrācijas iesnieguma publicēšanas PVD mājaslapā ir iespējams iesniegt iebilduma paziņojumu par Latvijā ražota produkta reģistrācijas iesniegumu, kā arī iespēja ražotājiem, kas vēlas ražot šo produktu, pieteikties ražotāju grupā.

Šis ir otrais produkts no Latvijas, kas pretendē uz iekļūšanu ES pārtikas kvalitātes shēmu reģistrā, norādīja ministrijā. Sklandrauši, kam pieteikums garantētās tradicionālās īpatnības aizsardzībai Briselē iesniegts jau 2011.gada 13.decembrī, varētu tikt reģistrēti nākamgad.

Uz ES preču zīmi var pretendēt tikai tādi ES valstu pārtikas produkti, kas tradicionāli tiek lietoti konkrētā teritorijā un kam vismaz 25 gadu garumā ir apliecinājums par receptes nodošanu no vienas paaudzes nākamajai. Šī preču zīme patērētājiem visā ES liek pievērst uzmanību konkrētajiem produktiem, jo tā norāda - šie produkti ir tradicionāli tikai vienam ES reģionam.

Līdz šim preču zīme Eiropā piešķirta vairāk nekā 40 produktiem, no kuriem Latvijā zināmākie ir Itālijas svaigais siers "Mozzarella" un "Pizza Napoletana", Spānijā ražotais īpašos apstākļos žāvētais šķiņķis "Jamon Serrano", kā arī Beļģijas augļu alus "Kriek". Pērn preču zīmi Eiropas Komisija piešķīrusi arī Lietuvas tradicionālajam ēdienam skilandim - cūkas kuņģī pildītai kapātai gaļai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!