Latvijas Sarkanā Krusta (LSK) pašreizēja vadība piecu gadu laikā atmaksās "Pirmajai bankai" iepriekšējā LSK prezidenta Ulda Lauča ņemto kredītu tūristu divstāvu autobusa iegādei. Par to pastāstīja LSK aprīlī ievēlētais prezidents, Rīgas domes Labklājības departamenta direktors Valdis Nagobads.
Viņš klāstīja, ka augustā veikto starptautiskās audita kompānijas "Arthur Andersen" pārbaužu rezultāti liecina, ka Laucis, pārkāpjot LSK statūtus un nepamatojot autobusa iegādi, janvārī ir pārdevis trīs zemesgabalus Tallinas, Asara un Pērnavas ielās, uz kuriem atrodas LSK slimnīca, LSK medicīnas skola, kā arī Protezēšanas un ortopēdijas centrs par 60 tūkstošiem latu.

Lai iegādātos divstāvu tūristu autobusu "Setra", kura cena ir teju 130 tūkstoši latu, Laucis ir pieprasījis kredītu "Pirmajai bankai", ieķīlājot gan pašu autobusu, gan daļu LSK nekustamā īpašuma. Kredīta atmaksas likme ir 9,5% gadā un, lai to atmaksātu, LSK ir noslēdzis līgumus par autobusa nomu ar vairākām tūrisma firmām, kuru skaitu Nagobads neprecizē un kuras šobrīd ir LSK ienākumu avots.

"Pēc procentu nomaksas par vasaras mēnešiem mēs panācām vienošanās ar banku par to, ka kredītu turpmāk varēs turpināt atmaksāt pēc pusgada, kad tiks noslēgti vairāki līgumi par autobusa iznomāšanu," klāstīja Nagobads.

Ja autobusa iznomāšanas biznesā LSK neveiksies, autobusu pārdos, lai varētu atdot bankā aizņemto naudu. Tomēr, pēc Nagobada vārdiem, autobuss šobrīd tiekot veiksmīgi izmantots arī LSK vajadzībām.

"Arthur Andersen" auditori LSK ieteikuši nevērsties tiesā pret Lauci, jo tas graus sabiedriskās organizācijas tēlu, kaut gan Sarkanā Krusta tagadējais prezidents uzskata, ka auditā konstatētie grāmatvedības un vadības pārkāpumi ir tā vērti, lai vērstos tiesā.

Nagobads un Laucis pēc trim tikšanās reizēm ir panākuši mierizlīgumu un Laucis neesot atkāpis no apgalvojuma, ka autobuss iegādāts LSK labā. Zemesgabalus Laucis esot pārdevis, neinformējot LSK valdi. Arī par autobusa iegādes lietderīgumu valdes locekļu domas dalījušās.

Laucis pauda, ka autobuss iegādāts, lai veicinātu LSK saimniecisko darbību "tikai un vienīgi Sarkanā Krusta labā". Viņš atteicās komentēt faktu, ka par autobusa iegādi dalījās LSK valdes locekļu viedokļi, pamatojot ar to, ka "tas jau sen tika izrunāts LSK kongresā". Tāpat Laucis nav minējis precīzo firmu, kā arī skolu un sabiedrisko organizāciju skaitu, ar kurām tika noslēgti līgumi par autobusa iznomāšanu.

LSK pērnā gada ieņēmumus vairāk nekā 900 tūkstošu latu apjomā Nagobads izskaidro ar Sarkanā Krusta plašo organizāciju tīklu. Latvijā ir 37 LSK medicīniskās palīdzības centri, kuros darbojas 68 brīvprātīgie ārsti, 117 žēlsirdīgās māsas un 57 algotas māsas.

Audits arī apstiprina, ka līdz šim nav veikta pietiekama naudas līdzekļu kustības, aktīvu inventarizācijas pārraudzības procedūra. To kavējusi izpildvaras un lēmējvaras koncentrēšana vienās rokās. Līdz ar jaunās valdes stāšanos amatā pēc LSK 13. kongresa aprīlī LSK lēmējvara strikti nodalīta no izpildvaras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!