Foto: LETA

Pretinieks vērš uzbrukumu mūsu kopīgajām vērtībām, tāpēc mums nevajag izdarīt sev "lāča pakalpojumu", ja palīdzēsim pretiniekam tās graut, šodien Saeimā notiekošajā diskusijā par hibrīdapdraudējuma novēršanu sacīja NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

Viņš arī pievērsa uzmanību problēmai, ka, lai nebūtu skaidri redzama Krievijas loma konkrētos notikumos, tiek izveidotas dažādas sazvērestības teorijas ar mērķi nomaskēt faktus. Piemēram, bija jau sagaidāms, ka Krievija apšaubīs savu iesaisti 2014.gadā notikušajā pasažieru lidmašīnas notriekšanā virs Ukrainas austrumiem. Taču šajā situācijā publiskajā telpā tika izvirzītas vismaz 20 dažādas "patiesības", līdz ar to patiesā notikumu gaita kļuva par minoritāti informatīvajā telpā. Šādi apstākļi rada apjukumu sabiedrībā, jo bez pārliecības par reāli notiekošo mērķtiecīga rīcība nav iespējama.

Tāpat nepieciešams jau laikus domāt, kādā veidā mazināt savu ievainojamību, lai vājākās vietas nevarētu izmantot pretinieki, norādīja Sārts.

Kā ziņots, šodien Saeimā notiek konference par Baltijas reģiona drošību. Spēcīgi mediji un cieša valstu sadarbība ir svarīgs priekšnoteikums, lai stātos pretim mūsdienu hibrīdkara draudiem, norādīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK).

Savukārt Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) pauda, ka Eiropas Savienībai (ES) vienai pašai nebūs iespējams tikt galā ar drošības izaicinājumiem, tāpēc būtiskas ir transatlantiskās saites.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!