Foto: F64
Šogad līdz 1.augustam uz ārvalstīm adoptēti 62 Latvijas bērni, kas ir par 20 bērniem mazāk nekā pērn šajā laikā, liecina Labklājības ministrijas (LM) apkopotie dati.

LM patlaban nav skaidrojuma šādam adopcijas sarukumam. Ministrija vien norāda, ka adopcijas tendences iespējams analizēt ilgākā laika periodā, piemēram, gada laikā.

Latvijas iedzīvotāji šogad adoptējuši 70 bērnus, kas ir tieši tikpat, cik 2012.gada pirmajos septiņos mēnešos.

Latvijā adoptētāji biežāk izvēlas adoptēt jaunākus bērnus - 65 šogad adoptētie bērni ir vecumā līdz deviņiem gadiem, bet tikai trīs bērni vecumā no desmit līdz 18 gadiem. Savukārt ārvalstu adoptētāji ievērojami vairāk adoptē vecākus bērnus. Uz ārvalstīm šogad adoptēti 30 bērni vecumā no desmit līdz 18 gadiem.

Savus adoptētājus gaida vēl 1328 bērni. Lielākā daļa jeb 903 bērni ir vecumā no desmit līdz 18 gadiem. Reģistrā ir ziņas arī par 26 bērniem, kuri vēl nav sasnieguši gada vecumu.

Tikmēr rindā uz adopciju patlaban gaida 97 adoptētāji no Latvijas un 46 ārvalstu adoptētāji.

Kā ziņots, 2013.gada sākumā LM prognozēja adoptēto bērnu skaita pieaugumu, pamatojot prognozi ar vairākām izmaiņām likumdošanā, piemēram, iespēju bāriņtiesām ātrāk celt tiesā prasību par aizgādības tiesību atcelšanu, ja tas ir bērna interesēs. LM Bērnu un ģimenes politikas departamenta direktore Līvija Liepiņa iepriekš atzina, ka šī ministrijas prognoze bijusi kļūdaina.

Eksperte gan norādīja, ka adopcija Latvijā kļūst arvien populārāka. Par to, viņasprāt, liecina adoptētāju skaita pieaugums. Problēma esot adoptējamo bērnu trūkums. "Mums trūkst adoptējamo bērnu, kādus visvairāk vēlētos adoptētāji, - viens bērns līdz trīs gadu vecumam bez smagām veselības problēmām. Ja šādu bērnu būtu vairāk, noteikti arī adoptēto bērnu skaits būtu lielāks," skaidroja Liepiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!