Foto: F64

Saeimas neatkarīgo deputātu grupa jeb "Olšteina sešinieks", kas otrdien kā pēdējie tikās ar Valsts rezidentu Andri Bērziņu viņu ierosinātajā sarunu sērijā ar politiskajiem spēkiem par valstij svarīgajiem jautājumiem, ar prezidentu bija vienisprātis, ka pēc 18.februārī gaidāmā valodas referenduma nepieciešams risināt "reālas lietas", piemēram, ekonomikas attīstības jautājumus.

Neatkarīgie deputāti apliecināja atbalstu ES Lisabonas līguma grozījumu ratifikācijai, kas ļaus veidot ES finanšu stabilitātes fondu, un fiskālās disciplīnas līguma projektam. Taču neatkarīgie deputāti pauda šaubas, vai fiskālās disciplīnas kritēriji patiešām ir jāieraksta Satversmē, kā par to vienojusies valdība. Deputāti uzskata, ka Satversmes valoda ir pietiekama vecmodīga un kodolīga, tāpēc modernu kritēriju iekļaušana konstitūcijā iedzīvotājiem varētu būt nesaprotama, pēc tikšanās žurnālistiem pastāstīja deputāte Elīna Siliņa.

Neatkarīgie deputāti ar prezidentu bija vienisprātis, ka pēc referenduma, kurā viņi grasās balsot pret oficiālo statusu krievu valodai, ir "jāpārslēdzas uz reālām lietām". Piemēram, deputāti minēja nepieciešamību attīstīt Latgales reģionu, kur ir augsts nabadzības un bezdarba līmenis un iedzīvotāji protestē pret "legālās kontrabandas" ierobežojumiem. Siliņa klāstīja, ka tas nebūtu jādara ar pabalstiem, bet gan ministrijām, piemēram, novirzot līdzekļus kādu desmit darba vietu izveidošanai.

Neatkarīgie deputāti, kuriem šī bija pirmā tikšanās ar prezidentu Bērziņu, to neizmantoja, lai pārrunātu prezidenta Saeimai atpakaļ atmestos grozījumus Robežas likumā, kas paredzēja veidot elektronisko rindu kravas autopārvadātājiem uz Krievijas robežas un kuru virzīšanā aktīvi iesaistījās grupas neformālais līderis Klāvs Olšteins, kurš turklāt pirmdien kļuva par Satiksmes ministrijas parlamentāro sekretāru.

Olšteins vien žurnālistiem sacīja, ka "šim jautājumam mēs nepieskārāmies".

Siliņa arī pastāstīja, ka pirms 11.Saeimas pirmās sēdes no Zatlera reformu partijas atšķēlušies seši deputāti saņēma no prezidenta vēlējumu visiem sešiem nākt politiskajā arēnā "ar nopietnu vīziju, ka mēs [sešu deputātu grupa] esam vienots spēks". Deputāti apgalvoja, ka "sešinieks" saņēma arī prezidenta laba vēlējumus.


Jau ziņots, ka prezidents pagājušajā trešdienā uzsāka sarunas ar Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem, lai izprastu partiju nostāju par valsts attīstības mērķiem un būtiskajiem fiskālajiem jautājumiem, par kuriem tuvākajā laikā būs jālemj parlamentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!