Foto: LETA

Valsts prezidentam Raimondam Vējonim atdodot otrreizējai caurlūkošanai Saeimā budžeta likumus, tiktu izteikta neuzticība Māra Kučinska (ZZS) Ministru kabinetam, uzskata Saeimas opozīcijas partija "Saskaņa".

Kā paziņojumā uzsver partija, iekļaujot nākamā gada valsts budžeta paketē strīdīgas likumu normas, par kurām nav vienprātības ne pašu deputātu vidū, ne organizācijās, kuras šīs normas skar, ne arī sabiedrībā kopumā, Saeimas koalīcija esot "palikusi zem sitiena" visu valsts budžetu un arī savu valdību.

"Varas partiju vēlme noslēpt no sabiedrības uzmanības tādus diskutablus jautājumus kā "pedagogu lojalitāte" vai mikrouzņēmumu nodokļa likmes atcelšana, un iespēja tos bez jebkādām diskusijām apstiprināt sev vēlamajā redakcijā steidzamības kārtā divos lasījumos, guva virsroku arī šoreiz. Pretēji opozīcijas aicinājumam strīdīgos likumprojektus izņemt no valsts budžeta paketes un skatīt tos trīs lasījumos, labojot brāķi, koalīcijas deputāti nolēma to nedarīt," sūkstās "Saskaņa".

"Budžets, kā likumā paredzēts, ir nonācis pie Valsts prezidenta. Taču, augot sabiedrības neapmierinātībai par strīdīgajām likumu normām, līdzās budžeta likumiem pie prezidenta nonākuši arī lūgumi savādās normas neizsludināt, bet atgriezt otrreizējai caurlūkošanai. Ņemot vērā, ka budžets ir viens vienots dokuments, pat atsevišķu normu neapstiprināšana, nozīmētu visa budžeta atgriešanu atpakaļ Saeimā, jo, izņemot no budžeta konkrētus pantus vai skaitļus, mainītos arī citi budžeta aprēķini," uzskata partija, "tādējādi tas nozīmētu par brāķi atzīt ne tikai pavadošos likumprojektus, bet visu budžetu, kas savukārt būtu neuzticības izteikšana Ministru kabinetam."

Kā ziņots, Vējonis apsver "lojalitātes grozījumu" Izglītības likumā un mikrouzņēmumu nodokļa likuma atdošanu Saeimai otrreizējai pārskatīšanai. Valsts prezidenta likumdošanas un juridiskā padomniece Kristīne Jaunzeme uzsver, ka pašlaik tiek izskatīta iespēja nodot otrreizējai caurlūkošanai tikai nozares likumu par mikrouzņēmumu nodokli, taču netiek plānots nodot otrreizējai caurlūkošanai Saeimai nākamā gada budžetu vai vidēja termiņa budžeta ietvaru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!