Foto: LETA

Partija "Saskaņa" šodien Augstākajā tiesā (AT) pārsūdzējusi Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apstiprinātos galīgos vēlēšanu rezultātus, prasot pilnībā vai daļēji atcelt vēlēšanu rezultātus Latgales vēlēšanu apgabalā, informēja no "Saskaņas" 12.Saeimā ievēlētais deputāts Andrejs Elksniņš.

Partija aicina tiesu uzlikt par pienākumu CVK atzīt par nederīgām tās par "Vienotību" atdotās vēlēšanu zīmes, kurās ir izsvītroti visi deputātu kandidāti un atstāts tikai deputāta kandidāta Dzintara Zaķa (V) vārds un uzvārds, kā arī tās vēlēšanu zīmes, kurās Zaķim ir pielikts "+".

"Saskaņa" lūgusi tiesu uzdot par pienākumu CVK pārskaitīt no atzītām par nederīgām vēlēšanu zīmēm izrietošās par vēlēšanu sarakstiem nodotās balsis Latgales vēlēšanu apgabalā un veikt izmaiņas 12.Saeimas vēlēšanu rezultātos Latgales vēlēšanu apgabalā partijas "Vienotība" sarakstā un citu partiju sarakstos.

Politiskais spēks iesniegumā AT norāda uz mediju ziņām par iespējamo balsu pirkšanu Latgalē un uz vairākiem lieciniekiem, kas var liecināt par balsu pirkšanas faktu Latgales vēlēšanu apgabalā.

Politiskais spēks aicinās uz pratināšanu izsaukt arī "Vienotības" politiķi Zaķi, šodien žurnālistiem sacīja Elksniņš. Viņš norādīja, ka šādā gadījumā nav zināms, ko Zaķis varētu pateikt liecības sniegšanas laikā. Tajā pašā laikā politiķim būtu tiesības arī atteikties liecināt.

"Saskaņa", vēršoties tiesā, atsaukusies arī uz vairāku konstitucionālo tiesību ekspertu atziņām, piemēram, Edgara Pastara sacīto intervijā laikrakstā "Diena" - ja AT vērtēs, vai ievēroti demokrātiskai valstij raksturīgie vēlēšanu principi, "tādā gadījumā ļoti iespējams, ka jau [Augstākās tiesas] spriedumā var būt veiktas kādas korekcijas mandātu sadalē vai (es teorētiski neizslēgtu tādu iespēju) lemts par apgabala vēlēšanu rezultātu anulēšanu. Tas likumos gan nekur nav paredzēts, tomēr mēs nevaram šādu iespēju principā izslēgt, tiesai tādas tiesības ir".

AT preses sekretāre Baiba Kataja apliecināja, ka prasības pieteikums tiesā saņemts. AT lietu skatīs 28.oktobrī plkst.10.

Kā ziņots, partijas paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem teikts, ka "pēdējo divu nedēļu laikā partijas speciālisti ir savākuši pierādījumu bāzi par iespējamo balsu pirkšanu par labu "Vienotībai" vismaz 20 iecirkņos un par vismaz 2000 balsu. Līdz ar to par strīdīgiem kļūst nevis viens deputāta mandāts, bet divi".

Jau vēstīts, ka CVK apstiprināja 12.Saeimas vēlēšanu galīgos rezultātus.

12.Saeimā visvairāk mandātu ieguvusi partija "Saskaņa" - 24 deputātu vietas. "Vienotība" jaunajā parlamenta sasaukumā ieguvusi 23 mandātus, Zaļo un zemnieku savienība - 21, nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK - 17 vietas. Latvijas Reģionu apvienība Saeimā ieguvusi astoņus deputāta mandātus, bet partija "No sirds Latvijai" - septiņus.

Kā ziņots, Drošības policija sākusi vairākus kriminālprocesus saistībā ar iespējamajiem balsu pirkšanas gadījumiem 4.oktobrī notikušajās 12.Saeimas vēlēšanās.

Saistībā ar aizdomām par balsu pirkšanu Latgalē Saeimas deputāts Zaķis apturējis darbību "Vienotībā". Zaķis savu darbību partijā apturējis līdz brīdim, kamēr tiks pabeigta izmeklēšana par iespējamiem vēlēšanu procesa pārkāpumiem atsevišķos Latgales vēlēšanu iecirkņos. Zaķis pārmetumus noliedz un uzsver, ka vēlēšanu kampaņa bija godīga.

Savukārt Pārgaujas novada Stalbes pagasta iedzīvotāji izteikuši aizdomas par balsu pirkšanu partijas "Saskaņa" labā, trešdien vēstīja Latvijas Televīzija. Saeimas deputāts Ivars Zariņš (SC) vērsīsies Drošības policijā ar lūgumu izmeklēt izskanējušo informāciju par aizdomām par balsu pirkšanu, "lai novērstu jebkādas šaubas un tālākus mēģinājumus viņu nepamatoti diskreditēt".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!