Foto: F64

Partijas "Saskaņa" dome kā savu Valsts prezidenta amata kandidātu apstiprinājusi līdzšinējo Latvijas Baptistu draudžu savienības bīskapu Pēteri Sproģi.

Valsts prezidenta amata kandidātu "Saskaņa" izvirzījusi pirms rudenī gaidāmajām 13. Saeimas vēlēšanām. Nākamās prezidenta vēlēšanas norisināsies 2019. gadā.

Iepazīstinot ar partijas Valsts prezidenta amata kandidātu, "Saskaņas" priekšsēdētājs Nils Ušakovs partijas domes sēdē norādīja, ka sadarbība ar Sproģi viņam sākusies Rīgas domē. Plānots, ka Sproģis būs saraksta līderis Vidzemes vēlēšanu apgabalā.

Tāpat partijas līderis sēdē klātesošos iepazīstināja ar partijas Ministru prezidenta amata kandidātu – domnīcas "Certus" vadītāju Vjačeslavu Dombrovski. Plānots, ka viņš ar pirmo numuru startēs Rīgas vēlēšanu apgabalā.

Abi sarakstu līderi domes sēdē klātesošos iepazīstināja ar savu redzējumu. Dombrovskis kritizēja esošās valdības darbu un prezentēja "Certus" attīstības vīziju.

Pēc tam klātesošie vārēja kandidātiem uzdot jautājumus. Uz to gan sanākušie bija nedaudz jāpamudina. Klātesošos interesēja Dombrovska attieksme gan pret nodokļu reformu, gan pret mācībām latviešu valodā.

Savukārt Sproģis savā uzrunā atzina, ka izvēle pieņemt "Saskaņas" aicinājumu nav bijusi viegla. Viņš to darot, jo mīl Latviju. Savā uzrunā domes sēdē viņš atzina, ka pieņēmis šo aicinājumu, lai veicinātu diskusiju par valsts prezidenta ievēlēšanas procedūru.

Klātesošie izmantoja izdevību arī Sproģim uzdot jautājumus. Piemēram, pirmo taujātāju interesēja, vai amata kandidāts plāno mainīt tradīciju, ka prezidenti ne sevišķi labi runājot angliski. Sproģis pauda, ka divus gadus mācījies ASV, taču savs latviešu akcents viņam esot, bet par to gan viņš nekaunoties.

"Saskaņas" Valsts prezidenta amata kandidāts Sproģis Latvijas Baptistu draudžu savienības (LBDS) bīskapa amatu ieņēma 12 gadus līdz šī gada maijam. LBDS kongresā viņam tika piešķirts bīskapa "emeritus" statuss. Par bīskapu kongress ievēlēja mācītāju Kasparu Šternu.

2008. gadā Sproģis nodibināja Baltijas Pastorālo institūtu un kļuva par tā direktoru. Viņš studējis LBDS Teoloģiskajā seminārā un ieguvis praktiskās teoloģijas maģistra grādu Palmera Teoloģiskajā seminārā ASV, liecina institūtā publicētā informācija.

No 1999.-2006. gadam Sproģis kalpojis kā mācītājs Rīgas Mateja baptistu draudzē.

Savukārt partijas Ministru prezidenta amata kandidāts Dombrovskis ir domnīcas "Certus" dibinātājs un valdes priekšsēdētājs. 2011. gadā Dombrovskis iesaistījās politikā, kandidējot Saeimas ārkārtas vēlēšanās no Zatlera Reformu partijas saraksta Rīgas vēlēšanu apgabalā, un tika ievēlēts 11. Saeimā. 2013. gada maijā pēc Roberta Ķīļa demisijas veselības problēmu dēļ Dombrovskis tika apstiprināts par izglītības un zinātnes ministru Valda Dombrovska ( V) valdībā.

2014. gada janvārī kļuva par ekonomikas ministru Laimdotas Straujumas (V) valdībā, tajā pašā gadā viņš tika ievēlēts par Reformu partijas valdes priekšsēdētāju.

12. Saeimas vēlēšanās Dombrovskis kandidēja no "Vienotības" saraksta, nebūdams šīs partijas biedrs. Viņš netika ievēlēts, taču tikai pie "mīkstā mandāta". Nākamajā gadā viņš nolika deputāta mandātu un paziņoja par aiziešanu no politikas.

Plānots, ka "Saskaņas" kandidātu saraksti Saeimas vēlēšanām tiks apstiprināti ceturtdien partijas valdes sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!