Foto: LETA

Partija "Saskaņa", kas pirmo reizi atbalstījusi tiesībsarga amatā Juri Jansonu, otro reizi "šādu iespēju vairs neredz", trešdien ziņo Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Dienas ziņas".

Raidījums pauž, ka opozīcijas partija "Saskaņa" varētu balsot par "Vienotības" virzīto tiesībsarga amata kandidāti Ilzi Bērziņu-Ruķeri.

Viens no "Saskaņas" partijas līderiem Andrejs Klementjevs raidījumam apgalvojis, ka opozīcijā esošā partija varētu balsot pret Jansonu. Vinš raidījumam paudis, ka pret Jansonu varētu arī balsot partija "Vienotība", kas šim amatam virzījusi Bērziņu-Ruķeri.

Vēstīts, ka trešdien abus kandidātus izvaicāja Saeimas Cilvēktiesību komisijas deputāti.

"Abi kandidāti ir spēcīgi. Protams, ka Jansona kungam ir lielāks pamats un iepriekšēja darba pieredze tieši tiesībsarga amatā. Viņš, teiksim, ļoti skaidri var izstāstīt gan ko viņš ir darījis, gan arī iedot par pieciem gadiem tādu skaidru redzējumu, arī kas būtu jādara nākotnē, bet man ir jāatzīst, ka arī Ilze Bērziņa-Ruķere bija ļoti profesionāla un arī viņai bija redzējums, un mēs varam cerēt, ka mums būs tikpat spēcīgs tiesībsargs," raidījumam pauda Saeimas Cilvēktiesību komisijas vadītāja Inese Laizāne.

Jau ziņots, ka tiesībsarga amatam partija "Vienotība" virzīja bijušo Eiropas Noziedzības novēršanas tīkla vadītāju Ilzi Bērziņu-Ruķeri, savukārt Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un Nacionālā apvienība (NA) Saeimā iesniegusi līdzšinējā tiesībsarga Jura Jansona kandidatūru.

Tiesībsarga pilnvaru termiņš ir pieci gadi no dienas, kad viņš Saeimā nodevis svinīgo solījumu. Esošais tiesībsarga biroja vadītājs Jansons zvērestu nodeva 2011. gada 17. martā.

Likums paredz, ka iesniegums par tiesībsarga amata kandidātu iesniedzams Saeimas Prezidijam rakstveidā ne agrāk kā 50 dienas un ne vēlāk kā 40 dienas pirms esošā tiesībsarga pilnvaru termiņa beigām. Kandidātu var izvirzīt vismaz pieci Saeimas deputāti.

Par tiesībsargu var apstiprināt Latvijas pilsoni ar nevainojamu reputāciju, kurš ir sasniedzis 30 gadu vecumu, kuram ir augstākā izglītība, kuram ir zināšanas un praktiskā darba pieredze tiesību aizsardzības jomā un kurš atbilstoši likuma prasībām ir tiesīgs saņemt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam. Par tiesībsargu nevar apstiprināt pilsoni ar dubultpilsonību.

Jaunu tiesībsargu ir jāapstiprina Saeimai ne agrāk kā 20 dienas un ne vēlāk kā 10 dienas pirms esošā tiesībsarga pilnvaru termiņa beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!