Foto: Eiropas Savienības programma "Copernicus"
Milzīgais meža ugunsgrēks, kas jau trešo dienu Kurzemē plosās Talsu un Ventspils novados, ir jau izdedzinājis meža un purva platības 715 hektāru platībā, liecina Eiropas Savienības programmas "Copernicus" satelītattēli un aprēķini.

Sattelītattēlā redzams, ka degšana skārusi kūdras purva malu, savukārt meža ugunsgrēki plašā joslā tuvojas Stiklu ciemam. Sattelītattēls uzņemts ceturtdien, 19. jūlijā, tā kā, iespējams, šobrīd izdegušās platības ir vēl lielākas.

Kā ziņots, jau trešo dienu jeb 60 stundas turpina dzēst kūdras un meža ugunsgrēku Talsu novada Valdgales pagastā, kur degšana joprojām vietām notiek ar atklātu liesmu, bet citviet gruzd, informēja VUGD pārstāve Inta Palkavniece. Naktī uz piektdienu glābēji turpinājāja cīnīties ar liesmām, lai nepieļautu to tālāko izplatību, līdz ar to ugunsgrēks šobrīd nav lokalizēts.

VUGD piektdien palielina ugunsgrēka dzēšanā Valdgales pagastā iesaistīto ugunsdzēsēju glābēju skaitu no 60 uz 90. Glābēji norāda, ka ugunsgrēka dzēšanas darbi būs ilgstoši, jo kūdra gruzd, deg dziļumā un liela platībā. Līdz ar to plašā reģionā būs jūtams sadūmojums, kā arī deguma smaka.

Ļoti lielu lomu spēlē laikapstākļi un mainīgais vējš, kas nepūš vienmērīgi, bet maina savu virzienu. Tas nozīmē, ka arī liesmas maina savu virzienu un vietās, kur degšana varbūt bija ar nelielu liesmu, tā acumirklī var pieņemties spēkā un mainīt savu virzienu, izplešoties tālāk.

Stiprā piedūmojuma dēļ evakuēts Ventspils novadā esošais Stiklu ciems, kurā dzīvo ap 130 cilvēku. Lai gan sākotnēji daļa iedzīvotāju nevēlējās pamest savas mājas, līdz ceturtdienas rītam evakuēties piekrituši gandrīz visi tā iedzīvotāji

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!