Foto: AFI

Koalīcija pirmdien vienojās satiksmes ministra amatam virzīt pašreizējo Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretāru Anriju Matīsu, pirmdien žurnālistiem apliecināja premjers Valdis Dombrovskis (V).

Par Matīsa apstiprināšanu ministra amatā vēl būs jābalso Saeimas deputātiem. Pirms tam Matīsu iztaujās frakciju sēdēs.

Par Matīsa kandidatūru satiksmes ministra amatam vienojušies "Vienotība" un neatkarīgo deputātu grupa, kuri atbilstoši koalīcijas līgumam uzņēmušies politisko atbildību par šo ministriju.

Dombrovskis žurnālistiem pastāstīja - ja koalīcijas partneriem - Reformu partijai un Nacionālajai apvienībai - pēc tikšanās ar Matīsu frakciju sēdēs nebūs iebildumu pret viņa kandidatūru, tad balsojums Saeimā par Matīsa ievēlēšanu varētu būt jau šo ceturtdien.

Ja par nākamo satiksmes ministru būšot nepieciešamas papildus konsultācijas, tad šis balsojums Saeimā būs nākamnedēļ.

Tādā gadījumā ministra pienākumus uz laiku uzņemsies labklājības ministre Ilze Viņķele (V), ņemot vērā, ka Ronis satiksmes ministra amatā beigs strādāt piektdien, 1.martā.

Premjers uzsvēra, ka Matīss ir "cilvēks ar kompetenci" gan satiksmes nozarē, gan valsts pārvaldē. Tikuši uzrunāti vairāki kandidāti, taču daļa no viņiem atteikušies gan salīdzinoši nelielā atalgojuma dēļ, gan baidoties no "mediju un cita veida spiediena", atzina Dombrovskis.

Neatkarīgo deputātu grupas vadītājs Klāvs Olšteins teica, ka "Matīss ir kompromisa figūra, par ko arī vienojāmies".

Viņš uzsvēra Matīsam piemītošo kompetenci un piemērotību satiksmes ministra amatam.

Pagaidām RP frakcijas vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis un NA frakcijas deputāts Gaidis Bērziņš iebildumus par Matīsa kandidatūru nepauda.

Bērziņš teica, ka frakcija vēlēsies ar viņu runāt par lidsabiedrības "airBaltic" attīstību nākotnē un citiem būtiskākajiem jautājumiem. Bērziņš konkrēti neatbildēja, vai NA varētu uzstāt uz pašu iepriekš ieteiktā Jura Iesalnieka kandidatūras tālāku virzīšanu ministra amatam.

Ja Matīss kļūs par nākamo ministru, Satiksmes ministrijas valsts sekretāra amatā tiks iecelts pienākumu izpildītājs un šie pienākumi tiks uzticēti viņa pašreizējai vietniecei Džinetai Innusai. Uz valsts sekretāra posteni - izsludināts konkurss.

Tagadējais SM parlamentārais sekretārs Olšteins žurnālistiem pirmdien arī atklāja, ka līdz ar Roņa aiziešanu no satiksmes ministra amata, savu posteni plāno atstāt arī viņš.

Olšteins skaidroja, ka viņam esot gana daudz darba arī Saeimā.

Vērtējot darbu Roņa vadībā, viņš atzina, ka "ir lietas kas ir izdevušās", piemēram, nepolitizēt satiksmes nozari un izvairīties no lielām sadursmēm.

Uz Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra amatu pretendēšot kāds cits neatkarīgo deputātu grupas pārstāvis, taču Olšteins vēl nezinot, kurš tas varētu būt.

Jau vēstīts, ka Ronis ministra amatā strādās līdz 1.martam.

Matīss dzimis 1973.gada 13.septembrī, viņš Rīgas Tehniskajā universitātē guvis bakalaura un maģistra grādu inženierzinātnēs. Pašlaik viņš ir Satiksmes ministrijas valsts sekretārs, taču iepriekš 15 gadus strādājis Ekonomikas ministrijā, bijis arī Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs.

Matīss nav nevienas partijas biedrs.

Atbildību par satiksmes ministra darbu uzņēmušās "Vienotība" un sešu neatkarīgo deputātu grupa.

Jau vēstīts, ka Ronis nolēma demisionēt, jo viņam ir domstarpības gan ar valdības koalīciju, gan opozīciju.

Premjers gan iepriekš atzina, ka Ronis nepiekrīt nesamērīgi pieaugušo algu samazināšanai dažos valsts uzņēmumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!