Foto: LETA
Ņemot vērā, ka Nacionālā apvienība (NA) nav mainījusi savu negatīvo attieksmi pret satiksmes ministra amatam izvirzīto kandidātu Anriju Matīsu, balsojums par viņu piektdien iecerētajā ārkārtas sēdē plānots ar opozīcijas frakciju atbalstu, kas savukārt neapmierina Reformu partijas (RP) deputātus, ceturtdien noskaidrojās koalīcijas partiju sanāksmē.

Reformu partijas frakcijas pārstāve Inese Lībiņa-Egnere žurnālistiem teica, ka frakcija atbalsta Matīsa apstiprināšanu amatā, par ko pārliecinājusies arī tiekoties ar viņu, taču neatbalsta veidu, kā plānota viņa ievēlēšana - ar opozīcijas deputātu atbalstu. Līdz ar to RP vēl jāsaprot, kā rīkoties piektdien paredzētajā ārkārtas sēdē.

Pārsteigts par šādu RP deputātes paziņojumu ir premjers Valdis Dombrovskis (V), kurš jau bija paguvis paziņot, ka no koalīcijas politiķu vidus Matīsu neatbalsta vien Nacionālās apvienības frakcija.

Savukārt NA frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis teica, ka lēmums ir pieņemts un frakcija Matīsa kandidatūru neatbalstīs jebkurā gadījumā.

Dombrovskis arī pastāstīja, ka Matīss laika gaitā varētu iestāties "Vienotībā", ko trešdien aicināja NA, sakot, ka satiksmes ministram jābūt ar politisku aizmuguri un skaidru partijas atbalstu.

Premjers arī atzina, ka NA neatbalstot Matīsa kandidatūru, noteikti neatvieglo jau tā gana saspringto gaisotni koalīcijā.

Saeimai piektdien ārkārtas sēdē būs jālemj par līdzšinējā ministrijas valsts sekretāra Matīsa apstiprināšanu satiksmes ministra amatā. Visticamāk, Matīsu amatā var nākties iecelt arī ar opozīcijas balsīm, jo NA frakcija joprojām Matīsa kandidatūru neatbalsta, noskaidroja portāls "Delfi".

Premjers pēcpusdienā jau iesniedzis Saeimā dokumentu par Matisa virzīšanu satiksmes ministra amatam un sēdes sasaukšanu. Paredzēts, ka Saeimas ārkārtas sēde notiks piektdien plkst.10.

Jau ziņots, ka pagaidām vēl amatā esošais satiksmes ministrs Aivis Ronis ir sašutis un neizpratnē par Nacionālās apvienības (NA) izteikumiem un noraidošo attieksmi pret viņa potenciālo pēcteci - ministrijas valsts sekretāru Anriju Matīsu, kurš tiek virzīts ministra amatam.

"Arī politiskajā "karā" uz "neapbruņotām" civilpersonām nav pieņemts "šaut", it īpaši, ja viņi ir brīdinājuši, ka nekādās karadarbībās neplāno piedalīties. Ir labi, ka jau vairāki NA biedri ir Anrijam atvainojušies. Ceru, ka tas ir kāds nejauks pārpratums, kurš ar premjera palīdzību tiks pārvarēts," portālam "Delfi" sacīja Ronis.

Jau ziņots, ka premjers cer, ka nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"- "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK, neatbalstot satiksmes ministra amata kandidātu Anriju Matīsu, nemēģina atvērt "politisko tirgu".

Premjerministrs pauž nožēlu par šādu koalīcijas partneru rīcību, sacīja Dombrovska preses sekretārs Mārtiņš Panke.

Par Matīsa kandidatūru satiksmes ministra amatam vienojušies "Vienotības" pārstāvji un pie frakcijām nepiederošie deputāti, kuri, veidojot koalīciju, uzņēmušies politisko atbildību par šo ministriju. Savukārt Nacionālā apvienība neatbalsta koalīcijas partneru virzītā Anrija Matīsa kandidatūru satiksmes ministra amatam.

NA Saeimas frakcijas pārstāvis Gaidis Bērziņš žurnālistiem sacīja, ka frakcija neatbalsta Matīsa kandidatūru, jo viņam nav kādas politiskās partijas stabilas aizstāvības.

NA uzskata, ka pašreizējā koalīcijas līgumā paredzētā kārtība, ka par satiksmes ministru atbild "Vienotība" un neatkarīgie deputāti, nav apmierinoša, jo arī pašam ministram būtu jābūt konkrētas partijas pārstāvim, līdz ar to viņam arī būtu politiskā atbildība pār nozari.

NA un Matīsam arī atšķiroties ģeopolitiskais redzējums par starptautiskiem satiksmes infrastruktūras projektiem no Latvijas, proti, vai virzība būtu Eiropas vai Austrumu virzienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!