Foto: AFI

Satiksmes ministrijas valsts sekretāram Kasparam Ozoliņam, kā arī lidostas "Rīga" četriem valdes locekļiem piespriestas soda naudas 300 eiro apmērā par tiesas sprieduma nepildīšanu saistībā ar ierobežoto piekļuvi taksometru stāvēšanas joslai lidostas teritorijā, pirmdien vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

Naudas sodu par tiesas sprieduma nepildīšanu Administratīvā apgabaltiesa piemērojusi Ozoliņam, kā arī lidostas "Rīga" valdes priekšsēdētājai Ilonai Līcei un lidostas valdes locekļiem Normundam Feierbergam, Irinai Feļdmanei un Laumai Jenčai. Vienlaikus tiesas lēmumā izteikts brīdinājums - ja spriedums joprojām netiks pildīts, nav izslēgta arī kriminālprocesa sākšana.

"Viena mēneša laikā no dienas, kad saņemts lēmums par piespiedu naudas uzlikšanu, Administratīvajā apgabaltiesā iesniedzami piespiedu naudas samaksu apliecinoši dokumenti. Pretējā gadījumā lēmums tiks nodots izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam," sacīts tiesas lēmumā.

Laikraksts vēsta, ka sākotnēji lidostas vadība mēģinājusi tiesas sprieduma izpildi novilcināt, lūdzot izpildes termiņu pārcelt par nepilnu pusotru gadu, proti, līdz 2018. gada septembra beigām, bet, kad tas nav izdevies, automātiskā barjera un ceļa zīme "Iebraukt aizliegts" demontētas, taču automātiskās barjeras vietā izveidots jauns šķērslis - betona bluķis, bet piekļuve taksometru stāvvietai pie ielidošanas termināļa ir organizēta citā vietā, taču to tāpat kā iepriekš ierobežo ceļa zīme "Iebraukt aizliegts" un papildzīme "Izņemot ar atļaujām".

"VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" apzināti nav izpildījusi Administratīvās apgabaltiesas 2016. gada 30. maija spriedumu un faktiski turpina tās pašas darbības, kuras apgabaltiesa jau atzina par nepamatotām, līdz ar ko VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" apzināti turpina ignorēt Administratīvās apgabaltiesas spriedumā norādīto un regulēt taksometra pakalpojumu sniegšanu," konstatējusi tiesa.

Tāpat tiesa atzīmējusi, ka piekļuves tiesību iegūšana taksometra stāvēšanas joslai pie lidostas termināļa, no kura pasažieri dodas projām no lidostas (pie atlidošanas), turpina būt maksas pakalpojums. Vienīgā atšķirība no iepriekšējiem noteikumiem ir tāda, ka šobrīd šīs piekļuves tiesības var iegūt arī fiziska persona par maksu, kas ir 12 664,80 eiro gadā bez pievienotās vērtības nodokļa.

Administratīvā apgabaltiesa konstatējusi, ka lidostas "Rīga" caurlaižu sistēma taksometriem ir tikusi izveidota nevis drošības pasākumiem, bet gan komerciālos nolūkos, lai regulētu taksometru pakalpojumu sniegšanu. "Apgabaltiesa secina, ka norādītā naudas summa ir tāda, kas šīs piekļuves tiesības faktiski liedz," piebilsts tiesas lēmumā.

"Apgabaltiesa vērš procesa dalībnieku uzmanību uz to, ka Krimināllikuma 296. pants paredz kriminālatbildību par tiesas nolēmuma nepildīšanu," sacīts tiesas lēmumā.

Augstākās tiesas Administratīvo lietu departaments 2017. gada marta beigās atstāja negrozītu spriedumu, ar kuru lidostai "Rīga" uzlikts par pienākumu demontēt automātisko barjeru, kas ierobežo piekļūšanu taksometru stāvēšanas joslai. Barjera atradās lidostas teritorijā taksometru stāvēšanas joslā pie lidostas termināļa, kur pasažieri ierodas Rīgā, tas ir, pie atlidošanas jeb tā sauktā zelta kilometra. Tāpat tiesa uzdeva atcelt ceļa zīmi "Iebraukt aizliegts" un papildzīmi "Izņemot ar lidostas atļaujām".

No norobežotās teritorijas taksometru pārvadājumus nodrošināja "Rīgas taksometru parks" un "Baltic Taxi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!