Foto: F64
Interneta žurnāls "Satori" par 2013.gada ietekmīgāko Latvijas domātāju atzinis režisoru Alvi Hermani.

Kā nākamie ietekmīgo domātāju "Top 15" ierindoti jurists Aivars Endziņš, sociālantropologs Roberts Ķīlis, politologs Ivars Ījabs, mācītājs Juris Rubenis, filozofs Uldis Tīrons, fiziķis Mārcis Auziņš, politoloģe Vita Matīsa, teologs Juris Cālītis, eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, priesteris Zbigņevs Stankevičs, vēsturnieks Jānis Stradiņš, mākslas vēsturnieks Imants Lancmanis, kā arī komponists Pēteris Vasks un sociālantropologs Klāvs Sedlenieks.

Kā portālu "Delfi" informēja interneta žurnāla "Satori" galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins, domātāji - līderi izvēlēti 1300 balsotāju vērtējumā, tomēr, lai arī ievērojamais balsu skaits ļauj šādu aptauju dēvēt par reprezentatīvu, tā ir tikai "Satori" lasītāju aptauja un nav uzskatāma par sabiedrības viedokli pārstāvošu.

Šlāpins norāda: ir vairākas lietas, kurām šīs aptaujas sakarā ir vērts pievērst uzmanību - pirmkārt, lai arī Latvijā nav izteiktas tradīcijas runāt no publiskā intelektuāļa pozīcijām, ir iespējams nosaukt pietiekami daudzus cilvēkus, kuriem šāds statuss varētu būt piemērojams.

Viņš atzīmē, ka par "ietekmīgu domātāju" nevar saukt jebkuru, kurš savas domas pauž regulāri un publiski pat tad, ja šīs domas atstāj nepārprotamu ietekmi uz sabiedrību, tāpēc kandidātu sarakstā nav iekļauti žurnālisti un politiskie komentētāji, kam regulāra viedokļa paušana ir algots darbs.

Arī balsotāju vērtējums liecina, ka lielāka autoritāte ir to cilvēku domām, kuru tiešā profesija vai pamatnodarbošanās ir saistīta ar ko citu - zinātni, pasniedzēja darbu, mākslu.

Otrkārt, lai kādu no viedokļu līderiem uzskatītu par ietekmīgu, viņam nebūt nav jābūt biežam un uzmācīgam plašsaziņas līdzekļu viesim. Svarīgāka ir politiskā neitralitāte un viedokļa personiskais, neieinteresētais raksturs.

Publiskā intelektuāļa pozīcijai ir raksturīga spēja paskatīties uz sabiedrībā notiekošajiem procesiem no malas, saglabāt savrupu un patstāvīgu domas disciplīnu.

Kā trešo secinājumu Šlāpins min to, ka gandrīz neviens no pirmajā desmitniekā iekļuvušajiem nav "neapstrīdama" autoritāte vai "visas tautas mīlulis".

"Visi šie cilvēki ir pretrunīgi un strīdīgi domātāji, kas ar vieglu rokas kustību vai vienu neuzmanīgu izteikumu var sašķelt sabiedrību divās savstarpēji naidīgās grupās. Kas visdrīzāk liecina par to, ka tie nav lētas popularitātes meklētāji vai uzmanīgi politiskās karjeras kaldinātāji, tāpēc viņu domās ir vērts ieklausīties," norāda Šlāpins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!