Foto: F64
Satversmes tiesas (ST) tiesnese Vineta Muižniece, pret kuru sākts kriminālprocess par iespējamu dienesta viltojumu, piektdien lūgusi apturēt viņas pilnvaras, un ST tiesneši šo lūgumu apmierināja, portālam "Delfi" apliecināja tiesas pārstāve Līga Pauliņa.

Šādu lēmumu tiesa pieņēma, lai tai netiktu pārmests, ka tiesu spriež tiesnese, uz kuru krīt aizdomu ēna, piektdien pēc ST slēgtās sēdes žurnālistiem paziņoja ST priekšsēdētājs Gunārs Kūtris.

Viņš atzina, ka likumā nav skaidri noteikts, ka ST būtu jārīkojas, ja pret tiesnesi sākts kriminālprocess. Likumā skaidri norādīts, kā jārīkojas, ja pret tiesnesi sāk kriminālvajāšanu vai ierosina disciplinārlietu, taču, lai neradītu šaubas par ST darbu, Muižnieces pilnvaras nolemts apturēt jau uz izmeklēšanas laiku.

Kūtris sacīja, ka joprojām tic Muižnieces teiktajām, ka viņa nav pieļāvusi apzinātus pārkāpumus, taču atzina, ka nav pamata neticēt arī Ģenerālprokuratūrai, kurai acīmredzami ir bijis pamats kriminālprocesa uzsākšanai.

Kūtris neatklāja, vai balsojumā visi tiesneši bija vienisprātis par Muižnieces pilnvaru apturēšanu, jo šis jautājums skatīts slēgtajā sēdē. Šobrīd ST ir pieci tiesneši, un Kūtri norādīja, ka tas ir minimālais tiesnešu skaits, lai ST varētu spriest tiesu.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka prokuratūra sākusi kriminālprocesu par iespējamo Saeimas Juridiskās komisijas 2009.gada 1.septembra protokola viltojumu. Process sākts pret toreizējo komisijas vadītāju, pašreizējo ST tiesnesi Muižnieci.

"Vienotības" deputāti Loskutovs un Ilma Čepāne paziņoja, ka Saeimas deputāte, tagad Satversmes tiesas (ST) tiesnese Muižniece, būdama Juridiskās komisijas vadītāja, iespējams, pieļāvusi dienesta viltojumu ar partiju finansēšanas pārkāpumiem saistīto Krimināllikuma grozījumu virzībā, jo protokolā fiksētais piedāvājums projekta virzību atlikt nesaskan ar audioieraksta fiksēto balsojumu, kurā atbalstīta projekta virzība izskatīšanai Saeimā.

Saeimas sekretāra biedrs Dzintars Rasnačs (TB/LNNK), kurš 9.Saeimā bija Juridiskās komisijas priekšsēdētājas Vinetas Muižnieces (TP) biedrs un kopā ar viņu parakstīja "Vienotības" deputātu apšaubīto 2009.gada 1.septembra komisijas sēdes protokolu, atzina, ka tajā dienā komisijā notika balsojums par partiju finansēšanas pārkāpumu kriminalizēšanas projektu, kas protokolā nav atspoguļots.

Pati Muižniece (TP) noraida jebkādas ļaunprātības savā darbībā laikā, kad viņa vadīja Saeimas Juridisko komisiju, un "Vienotības" deputātu paziņojumus par iespējamo Muižnieces atbildību kādas komisijas sēdes protokola dienesta viltojumā saista ar atriebību un dēvē par "raganu medībām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!