Foto: AFI

Pēc AS "Ventbunkers" pieteikuma Satversmes tiesā (ST) ir ierosināta lieta par Ventspils pilsētas domes saistošo noteikumu normām, kas nosaka vides aizsardzības prasības attiecībā uz kravas izgarojumu emisiju, portālu "Delfi" informēja ST.

Lieta ir ierosināta ceturtdien, 6. septembrī.

"Ventbunkers" apstrīd vairākus punktus saistošajos noteikumos, uzskatot, ka tie pārkāpj Satversmes 64. pantu, kurā pausts, ka "Likumdošanas tiesības pieder Saeimai, kā arī tautai šinī Satversmē paredzētā kārtībā un apmēros," kā arī 105. pantu – "Ikvienam ir tiesības uz īpašumu. [...] Īpašuma tiesības var ierobežot vienīgi saskaņā ar likumu."

Apstrīdētie saistošie noteikumi paredzēja, ka līdz šā gada 1. jūnija "Ventbunkeram", kas veic saimniecisko darbību ar naftas produktiem Ventspils brīvostas teritorijā, bija jāuzstāda kravas izgarojumu emisijas kontroles sistēma.

Uzņēmums uzskata, ka šo prasību izpilde ir dārga. Savukārt no saistošajiem noteikumiem izriet, ka ostas uzraugs varot pieprasīt "Ventbunkeram" samazināt kraušanas intensitāti, kas ikreiz tai radītu finansiālus zaudējumus. Līdz ar to apstrīdētās normas kopš 2018. gada 1. jūnija ierobežojot pieteikuma iesniedzējas īpašuma tiesības, norāda "Ventbunkers".

Pieteikuma iesniedzēja uzskata, ka Ventspils pilsētas dome apstrīdētajās normās ietverto īpašuma tiesību ierobežojumu noteikusi bez likumdevēja pilnvarojuma un ka indivīdam ar to radītais kaitējums ir lielāks nekā labums, ko no šāda ierobežojuma gūst sabiedrība.

ST ir uzaicinājusi Ventspils pilsētas domi līdz 2018. gada 6. novembrim iesniegt atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu. Lietas sagatavošanas termiņš ir 2019. gada 6. februāris. Par lietas izskatīšanas procesa veidu un datumu tiesa lemj pēc lietas sagatavošanas.

Kā ziņots, Ventspils dome nosūtīja vēstuli vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Kasparam Gerhardam (NA), vēršot viņa uzmanību "uz Valsts vides dienesta (VVD) bezdarbību smaku kontrolē" un pārmetot, ka Ventspils ostā strādājošais uzņēmums "Ventbunkers" turpina pārkraut naftas produktus bez nepieciešamajām tvaiku savākšanas iekārtām, informēja Ventspils mērs, Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

Savukārt VVD apgalvoja, ka "Ventbunkers" kravas izgarojumu emisiju savākšanas un attīrīšanas iekārta testa režīmā nodrošina tiesību normām atbilstošu gaisa kvalitāti. VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Maruta Bukleviča skaidroja, ka saskaņā ar šī gada 6.maija grozījumiem likumā "Par piesārņojumu" un Ventspils domes saistošajiem brīvostas noteikumiem, tās teritorijā strādājošajiem termināļiem no 1.jūnija jāizmanto kravas izgarojumu savākšanas un kontroles sistēma, ko "Ventbunkers" pašlaik dara testa režīmā.

Atbilstoši VVD rīcībā esošajai informācijai "Ventbunkers" krāvis mazutu vienā tankkuģī. Šo darbu laikā ar Ventspils pašvaldības atļauju tika darbināta kravas izgarojumu emisiju savākšanas un attīrīšanas iekārta testa režīmā, un, pamatojoties uz izsniegto testēšanas pārskatu, secināts, ka iekārta nodrošina tiesību normām atbilstošu gaisa kvalitāti.

Ventspils ostas pārvalde un VVD ir vienojušies par kārtību, kādā tiek īstenota emisiju kontroles monitoringa sistēmas darbība. Sadarbības kārtība ir noteikta uz diviem mēnešiem. Savukārt pēc noteiktā termiņa beigām kopīgas tikšanās laikā tiks pārrunāts, vai esošā kārtība darbojas efektīvi, un kādi papildinājumi vai izmaiņas būtu nepieciešamas, lai sasniegtu labas gaisa kvalitātes nodrošināšanu ikvienam Ventspils iedzīvotājam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!