Foto: F64

Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētāja postenim ir vairāki atbilstoši kandidāti no līdzšinējo tiesnešu vidus, taču nav skaidrības, vai patstāvīgu iestādi – tiesu – varētu vadīt jaunieceltais tiesnesis, bijušais Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš, piektdien intervijā Latvijas Radio sacīja bijušais konstitucionālās tiesas vadītājs Gunārs Kūtris.

Viņa vērtējumā, piemēroti pretendenti būtu Uldis Ķinis, Sanita Osipova, kā arī Aija Branta, kura varētu būt uz laiku ST vadītāja. Kūtris atturējās konkrēti nosaukt, kuru tiesnesi viņš redzētu kā jauno ST priekšsēdētāju.

Kusiņa kandidatūras plusu Kūtris minēja ļoti labās zināšanas konstitucionālajās tiesībās un tiesu spriedumu pārzināšana, un viņš prastu tos izskaidrot, tomēr viņam nav pieredzes neatkarīgu tiesnešu sadarbības stiprināšanā. "Jaunienācējs nezina, kā lietas tiek spriestas, kā notiek apspriežu organizēšana, kā tiesneši vienojas par secinājumiem. To virtuvīti nezina. Vieglāk būtu, ja viņš kādu laiku apsildītu degunu, un redzētu, kā tas notiek," sacīja Kūtris.

„Man nav sliktu vārdu par Kusiņa kungu - ļoti labi. Man nav sliktu vārdu par Ķiņa kungu - arī labprāt," sacīja Kūtris.

Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" Kūtris sacīja, ka viņa darba laikā ST būtiskas bijušas robežlīguma lieta, kā arī Lisabonas līguma ratifikācijas lieta, kas bijušas sarežģītas, kā arī referenduma lietas.

Kā nākotnes izaicinājumu ST viņš minēja Latvijas valstiskās suverenitātes jautājumu kontekstā ar valsts pilnvaru nodošanu Eiropas Savienības lēmējinstitūcijām.

Plānots, ka ST tiesneši jauno konstitucionālās tiesas priekšsēdētāju izvēlēsies piektdien.

ST priekšsēdētāju aizklātā balsojumā ievēl no tiesnešu vidus. Priekšsēdētāja amata kandidātus izvirza sēdes laikā. Kandidāts paziņo, vai viņš piekrīt savas kandidatūras izvirzīšanai.

Balsošanu organizē un balsis skaita tiesas sēdes sekretārs. Balsu skaitīšana notiek visa tiesas sastāva klātbūtnē. Kad balsis saskaitītas, tiesas sēdes priekšsēdētājs paziņo balsošanas rezultātus. Priekšsēdētājs ir ievēlēts, ja par attiecīgo kandidātu ir saņemts absolūtais balsu vairākums.

Tiesas priekšsēdētāja pilnvaru termiņš ir trīs gadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!