SIA "Ķīpsalas Saules akmens" biroja centra "Saules akmens" izveidē Ķīpsalā plāno investēt ne vairāk kā 20 miljonus latu, žūrnālistus preses konferencē informēja "Ķīpsalas Saules akmens" valdes priekšsēdētājs Viesturs Koziols. Biroju centru "Saules akmens" plānots uzcelt Ķīpsalā, blakus Preses namam.
Ēkas kopējā platība būs aptuveni 24 600 kvadrātmetru, savukārt autostāvvietu platība būs 7400 kvadrātmetri. Biroju telpu kopējā platība būs 7300 kvadrātmetri. Ēkas augstums būs 91,7 metri, bet kopā ar ēkas torni augstums būs aptuveni 115 metri. Kopumā biroju centrā būs 26 stāvi.

"Ķīpsalas Saules akmens" direktore Mārīte Vilcāne pastāstīja, ka šobrīd ir noslēdzies projekta pirmais posms, jo ir izvēlēti arhitektu biroji. Savukārt celtniecība varētu sākties aptuveni pēc deviņiem mēnešiem, kad pilnībā noslēgsies projektēšanas darbi un tiks veikta saskaņošana visās nepieciešamajās instancēs. Vicāne paredz, ka objekts tiks uzbūvēts līdz 2003.gada beigām. "Saules akmens" arhitektonisko projektu veido arhitektu biroji "Zenico Projekts" un "Tectum".

Arhitektu biroja "Zenico Projekts" arhitekts Viktors Valgums pastāstīja, ka šobrīd ir izgatavots jauns arhitektoniskais projekts, kuram ar iepriekšējo ir līdzīga silueta forma. "Jaunais projekts vairāk iekļaujas Vecrīgas panorāmā un ir interesantāks. Tas atradīsies vairāk uz dienvidu pusi, kas atbrīvos vairāk vietas stāvvietām un radīs labāku optimālo saules apgaismojumu uz ēku," sacīja Valgums.

"Tā kā šo arhitektu biroju pārstrādātais projekts pilnībā atbilst investoru iecerēm, ir moderns un funkcionāls, kā arī ļoti veiksmīgi iekļaujas apkārtējā vidē, esmu patiesi gandarīts par iespēju realizēt tieši šo projektu," sacīja Koziols, piebilstot, ka pilnveidošanas gaitā projekts ir mainījis savu vizuālo formu, kas sobrīd vairs neatgādina skices sākotnējo buru formu.

Viņš pauda, ka šobrīd nepieciešamie dokumenti ir iesniegti Rīgas brīvostas pārvaldē un tagad gaida brīvostas sēdi, lai varētu noslēgt nepieciešamos līgumus. Pēc ostas teritorijas paplašināšanas minētais zemes gabals atrodas brīvostas pārziņā.

Rīgas pilsētas galvenais arhitekts Viesturs Briedis pastāstīja, ka šis projekts nav vienīgais, kuru plāno uzbūvēt Ķīpsalā. Viņš paredz, ka tuvākajā laikā paredzēts paplašināt Rīgas centru, un uzskata, ka Pārdaugava ir tam lieliska vieta.

"Paredzam Ķīpsalā ap tiltu veidot daudzstāvu ēku apbūves teritoriju. Šis projekts iekļaujas pilsētas plānā, jo šīs nebūs vienīgais. Kā zināms, līdzīgs projekts ir arī "Zundas centrs", kuru plāno uzbūvēt netālu no biroja centra "Saules akmens"," sacīja Briedis. Viņš plāno, ka nākotnē Pārdaugava varēt būt tikpat apbūvēta kā Rīgas centrs. "Centram jābūt abās Daugavas pusēs," pauda Briedis. Kompānija "Ķīpsalas saules akmens" izveidota, apvienojoties firmām "Merks" un "Varner & Partners".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!