"Saules akmens" sākotnējā iecere, kura savulaik tika atzīta par labāko starptautiskajā konkursā, tika mainīta pēc pasūtītāja vēlmes, otrdien sarīkotajā preses konferencē atzina būvuzņēmuma SIA "Merks" ģenerāldirektors Ivars Geidāns.
Pirms diviem gadiem rīkotajā konkursā uzvarēja daudzfunkcionālā darījumu centra projekts, kas tagad ir pārtapis "Hansabankas" biroju ēkā.

Rīgas dome pirms diviem gadiem bija gatava ekskluzīvo apbūves gabalu Ķīpsalā, Daugavas krastā, atļaut apbūvēt tikai konkursa kārtībā. Iesniegtos projektus vērtēja konkursa komisija vicemēra Aivara Kreitusa vadībā. Komisijas sastāvā bija arī otrs vicemērs Sergejs Dolgopolovs, Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktors Vilnis Štrams, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības departamenta direktore Vija Gēme.

Kā tika ziņots, jau konkursa rezultātu paziņošanas dienā konkursa komisijas priekšsēdētāja vietnieks, SIA "Varners un partneri" ģenerāldirektors Viesturs Koziols žurnālistiem skaidroja, ka konkursa noteikumi paredz, ka pirmās vietas ieguvējs var arī nebūt projekta realizētājs. Koziols toreiz solīja "Saules akmens" projektā investēt aptuveni 20 miljonus latu un celtni nodot ekspluatācijā 2003.gada pirmajā pusē.

Projektētājs un būvnieks gan netika mainīti, taču radikāli mainījās pats "Saules akmens" projekts.

Žūrijas komisijas priekšsēdētājs Latvijas Arhitektu savienības priekšsēdētājs Juris Poga, kurš toreiz kopā ar kolēģiem arhitektiem Jāni Lejnieku, Ivaru Strautmani un Edgaru Bērziņu vērtēja iesniegto projektu arhitektonisko un pilsētbūvniecisko kvalitāti, bet nelēma par konkursa rezultātiem, atzina, ka patlaban realizējamajam "Saules akmens" projektam ar konkursa variantu faktiski ir ļoti maz kopēja.

SIA "Merks" ģenerāldirektors Ivars Geidāns preses konferencē pauda neapmierinātību ar pašreiz dominējošo ieceri apturēt vai aizliegt "Saules akmens" celtniecību un draudēja vērsties tiesā pret institūciju, kas to iedrošināsies darīt, ar prasību par 6 miljonu latu kompensācijas piedziņu.

Geidāns apgalvoja, ka būvprojekts ir saskaņots likumā noteiktajā kārtībā un visas būvatļaujas ir saņemtas.

Kā preses konferencē apgalvoja arhitekts Viktors Valgums, patlaban realizējamais "Saules akmens" projekts ir labāks nekā sākotnējais, jo aizņem par 1660 kvadrātmetriem mazāku zaļās zonas teritoriju. Savukārt Ķīpsalas detālplānojumā, kurš nosaka, ka "Saules akmens" apbūves gabalā nedrīkst celt par 15 stāviem augstākas ēkas, esot piebilde, ka "teritorijas apbūves rādītāji var tikt koriģēti pēc Rīgas pilsētā apstiprinātas kvartāla apbūves skices". Valgums uzskata, ka, saskaņojot pašreizējo "Saules akmens" projektu, Rīgas pilsētas būvvalde to esot izdarījusi.

Pēc SIA "Merks" sniegtās informācijas, ceļamā būve ir 26 virszemes stāvu augstceltne, kur izvietotas biroju, konferenču, atpūtas, sabiedriskās ēdināšanas un tehniskās telpas, kā arī autonovietne divos stāvos. Ēkā būs darba vietas 1300 cilvēkiem un stāvvietas 510 automašīnām, vismaz daļai no kurām nāksies šķērsot jau tagad mašīnām pārblīvēto Vanšu tiltu.

Kā ziņots, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Ivars Gaters ir pieprasījis apturēt "Saules akmens" būvniecību.

Sašutumu par situāciju, kas radusies saistībā ar Ķīpsalā, Rīgā, jaunbūvējamo biroju ēku "Saules akmens", otrdien izplatītajā paziņojumā pauda "Hansabankas" valdes priekšsēdētāja Ingrīda Blūma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!