Foto: F64

Pirmdien pēcpusdienā bija savākts 21 paraksts parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidei saistībā ar "oligarhu sarunām", žurnālistiem pastāstīja "Vienotības" priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns.

Politiķis teica, ka deputāti turpina nākt un parakstīt šo iniciatīvu. Kopumā parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidei nepieciešami 34 deputātu paraksti.

Saeima par šīs komisijas izveidi varētu lemt jau šonedēļ, 21. jūlijā. Iecerēts, ka komisija darbosies četrus mēnešus un pārbaudīs sarunu autentiskumu, jautājumus, kas attiecas uz mediju brīvību un nacionālo drošību, norādīja Smiltēns.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK politiķis Rihards Kols sacīja, ka partija atbalsta šīs komisijas izveidi, tomēr uzskata, ka tajā deleģētiem deputātiem nebūtu jāsaņem papildu atlīdzība, kā arī jābūt pielaidei valsts noslēpumam.

Smiltēns sacīja, ka par atbalstu parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidei vēl lemšot Latvijas Reģionu apvienība. Tāpat arī Zaļo un zemnieku savienības deputātiem tikšot vaicāts iespēju parakstīt šo ieceri.

Jau ziņots, ka viesnīcā "Rīdzene" noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011. gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess tika izbeigts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!