Foto: LETA

Madonas novada dome plāno apspriest medijos izskanējušo informāciju par nekārtībām Madonas 2. vidusskolā, portālam "Delfi" apliecina novada domes priekšsēdētājs Andrejs Ceļapīters (V).

TV3 raidījums "Bez Tabu" ceturtdien ziņoja, ka Madonas 2. vidusskolas direktors Valentīns Rakstiņš (LSDP), kurš vienlaikus ir arī novada domes deputāts, skolā nodarbina vairākus savus ģimenes locekļus, kā arī viņa radinieki uzdzīvojot skolas telpās esošajā saunā.

Sarunā ar portālu "Delfi" Ceļapīters atzīst, ka neskaidrības skolas darbībā ir acīmredzamas un problemātiskas, un ka tuvākajā laikā domes deputāti tās apspriedīs.

TV3 vēstīja, ka direktors Rakstiņš pirms vairākiem gadiem apprecējis kādu sievieti vārdā Sņežana, kura strādājusi par skolas bibliotekāri. Pēc laulībām viņa kļuva par skolas direktora vietnieci, pēcāk skolā pieņemti vēl vairāki direktora ģimenes radinieki.

Mācību iestādē, kā ziņo TV3, ir divas saunas, viena no tām sākumskolā. Iedzīvotāji, kuri vērsušies pie "Bez Tabu", stāsta, ka tās izmanto vien šaurs cilvēku loks – Rakstiņu ģimene, radinieki un pietuvinātas personas. Tāpat iedzīvotāji stāstījuši, ka vienu no saunām bieži izmantojot Valentīna un Sņežanas Rakstiņu dēls. Tiekot lietots arī alkohols.

Pats Rakstiņš TV3 žurnālistiem atbildes nesniedza, un uzstājīgi prasījis pamest skolas telpas.

"Jā, esmu deputāts! Tinieties ārā! Nevaru un negribu atbildēt! Man nav jums jāatbild! [..] Paskatoties ģīmī, redzams, kas jūs tādi esat. Man nav jāstāsta nekas! Tas ir ētiski! Jūs kaut kādus "sūdus" meklējat! Paskatieties uz savu ģīmi spogulī!" sacījis Rakstiņš.

Ceļapīters skaidro, ka pašvaldībai ar skolu jau ilgāku laiku ir konflikts – skola pretojoties skolu tīklu reformai. Proti, Madonas novada pašvaldība skolu reformas ietvaros iecerējusi apvienot Madonas 2. vidusskolu ar Madonas 1. vidusskolu. Pret plānoto reformu no skolas puses uzsākta pat tiesvedība.

Viņš atzīst, ka skolā ilgstošā konflikta dēļ novērojamas vairākas neskaidras problēmas, kuras deputāti tuvākajā laikā apspriedīs. Tāpat viņš piebilst, ka pēc mēneša jau tiks sludināts jauns konkurss uz jaunās, apvienotās Madonas vidusskolas direktora amatu.

Komentējot "savējo bīdīšanu" skolā, Ceļapīters skaidro, ka tiks nodrošināta revīzija. "Izpilddirektors uztaisīs revīziju par izskanējušajiem apgalvojumiem par to, ka skolā varētu būt kāda juridiska problēma. Tas, ka paši cilvēki strādā, vēl neliecina, ka ir juridisks pārkāpums," skaidro mērs.

IZM aicina vērsties KNAB

Tikmēr Izglītības un zinātnes (IZM) ministrija mudina pašvaldību nekavējoties izvērtēt Rakstiņa rīcību.

"Ņemot vērā publiskajā telpā 2017.gada 16.martā izskanējušo informāciju, pašvaldībai nekavējoties būtu jāizvērtē Madonas 2.vidusskolas direktora Rakstiņa darbība skolas vadītāja amatā, tajā skaitā nosūtot informāciju Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam saistībā ar iespējamiem amatpersonas interešu konfliktiem, nodarbinot tuvus radiniekus," portālam "Delfi" sacīja IZM preses pārstāvji.

Tāpat, kā uzskata IZM, pašvaldībai būtu jāizvērtē ētikas normu ievērošana skolas direktora rīcībā, komunicējot ar plašsaziņas līdzekļu pārstāvi. "Pamatojoties uz izvērtējumu un no KNAB saņemto informāciju, pašvaldībai jālemj par skolas direktora atbilstību ieņemamajam amatam," skaidro IZM.

Vienlaikus Izglītības kvalitātes valsts dienests nolēmis vērsties KNAB ar lūgumu izvērtēt Madonas 2.vidusskolas direktora kā amatpersonas iespējamo interešu konfliktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!