Foto: Ernests Dinka, Saeimas Administrācija

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas paredz aizliegumu izmantot savvaļas sugu dzīvniekus atrakcijās un cirkos.

Plašas diskusijas izpelnījās Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšlikums, kas paredz, ka publiski kā atrakciju dzīvniekus, tostarp cirkā, atļauts izrādīt dzīvnieku sugas, kuru sarakstu apstiprinājis Ministru kabinets.

Vairāki deputāti aicināja komisijas priekšlikumu neatbalstīt, tostarp deputāte Inguna Rībena (NA) un Andrejs Judins (V). Judins uzsvēra, ka šis balsojums nav par to, kādiem dzīvniekiem būt cirkā, bet gan par to, vai viņiem būt vai nebūt cirkā.

Savukārt priekšlikuma atbalstītāja - deputāte Jūlija Stepaņenko (S) uzsvēra, cirka jautājums ir atmaskojis dzīvnieku aizstāvju biedrību. Uz deputātiem spiedienu izdara šaura interešu grupa, viņa vērsa uzmanību, piebilstot, ka šī organizācija ar apbrīnojamu centību terorizē deputātus un ir drauds valsts drošībai.

"Nevajag maldināt sabiedrību, ka šī saraksta veidošana ir kaut kas īpašs," aicināja deputāte.

Deputāts Kārlis Seržants (ZZS) aicināja tos kolēģus, kuriem liekas, ka dzīvnieki ir laimīgi cirkā, ielūkoties sociālajā tīklā "Youtube", kā tiek dresēti dzīvnieki.

"Cirks bez dzīvniekiem mums jau viens ir, es varu nosaukt adresi," ironizēja deputāts Jānis Ādamsons (S). Viņš aicināja sabiedrību nebūt divkosīgai un atteikties arī no gaļas produktiem un ādas izstrādājumiem. "Aicinu izbeigt šo cirku, kas šeit turpinās ne vienu vien mēnesi."

"Manuprāt, šis likums un grozījumi nav par dzīvniekiem, bet mūsu vērtībām," uzsvēra deputāts Raivis Dzintars (NA).

Strīdīgo komisijas priekšlikumu Saeima neatbalstīja, pret balsoja – 47 deputāti, par – 30.

Saeimas atbalstu neguva arī deputāta Ivara Zariņa (S) priekšlikums, kas paredz savvaļas sugas dzīvnieku aizliegts audzēt kažokādu ieguvei. Deputāts Judins norādīja, ka priekšlikums uz galīgo lasījumu iesniegts tīšām, lai Valsts prezidentam būtu iemesls atgriezt likumprojektu parlamentā otrreizējai caurlūkošanai.

Jau vēstīts, ka likumprojekts paredz papildināt likumu ar jaunu pantu, nosakot, ka gan savvaļas, gan nebrīvē audzētus dzīvniekus aizliegts apmācīt un izmantot kā atrakciju dzīvniekus.

Tas attieksies galvenokārt uz ceļojošajiem cirkiem gan no Eiropas Savienības, gan no trešajām valstīm. Tas nozīmē aizliegt dzīvnieka izmantošanu un apmācīšanu, liekot tam veikt pretdabiskas darbības, kaitējot dzīvnieka veselībai un radot tam ciešanas, teikts likumprojekta anotācijā.

Plānots, ka izmaiņas stāsies spēkā šī gada 1. jūlijā. Savukārt attiecībā uz Rīgas cirku tas būs spēkā no 2018. gada 1. janvāra.

Tāpat vēstīts, ka ar iniciatīvu aizliegt savvaļas dzīvnieku izmantošanu cirka izrādēs 2015. gadā pēc sarunām ar dzīvnieku aizsardzības biedrībām klajā nāca Pārtikas un veterinārais dienests.

Drīz pēc tam jaunizveidotās Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvās padomes sēdē tika pieņemts lēmums izveidot darba grupu, uzdodot sagatavot priekšlikumus attiecīgiem grozījumiem normatīvajos aktos.

ZM iesniedza valdībā attiecīgu likumprojektu grozījumiem Dzīvnieku aizsardzības likumā, ko 21. februārī MK akceptēja.

Valdības akceptētais grozījumu projekts paredzēja aizliegt savvaļas sugu dzīvnieku apmācīšanu un izmantošanu kā atrakciju dzīvniekus cirka izrādēs vai atrakcijās. Saeimā priekšlikums izraisīja domstarpības starp deputātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!