Foto: LETA

Sabiedrība ir saziedojusi visu nepieciešamo summu, lai nedziedināmi slimais Viesturs Bundža piepildītu savu pēdējo vēlēšanos viņš vēlas doties uz Šveici, kas pazīstama kā eitanāzijas tūrisma galamērķis, ceturtdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

45 gadus vecais Viesturs cīnījās neatlaidīgi, taču cīņu ar rīkles vēzi ir zaudējis. Pēdējais pusotrs gads bijis nepārtrauktas ciešanas un veltas cerības, taču šobrīd nedziedināmi slimajam Viesturam ir skaidrs, ka labāk nekļūs. Metastāzes lienot ārā viena pēc otras, un medicīnā neesot līdzekļu, lai slimību uzvarētu.

Saprotot, ka viņa dzīves loks ir noiets, Viesturs pieņēma lēmumu aiziet no dzīves asistētā pašnāvībā. To legāli var izdarīt Šveicē, kas pazīstama kā eitanāzijas tūrisma galamērķis, taču tam nepieciešami līdzekļi. Tāpēc, lai nomirtu cilvēciski un bez sāpēm, viņš lūdza sabiedrības atbalstu.

Tam bija nepieciešami aptuveni 10 000 eiro, un šo pēcpusdien šī summa ir savākta.

Viesturs atzīst, ka tad, kad šo lēmumu pieņēma, viņam kļuvis vieglāk dzīvot. "Neviens cilvēks, kuram ir blakus mīļš cilvēks, tas nebūtu normāli, ka teiktu, ka piekrītu, ka cilvēks šādu soli izvēlas, bet es piekrītu akceptēju cilvēka izvēli, tā ir vieduma, tā ir pieaugšanas pazīme, es respektēju viņa lēmumu. Es būtu laimīga, lai man dzīvē nekam tādam nebūtu jānotiek un nebūtu tāda lūguma. Tās sāpes tāpēc nemazinās, bet es saprotu, ka tādā veidā viņš mazina tās savas ciešanas," teica dzīvesbiedre Sandra Svara.

Raidījums norāda, ka šis ir bezprecedenta gadījums Latvijā, kad izskanējis lūgums ziedot naudu nevis veselības glābšanai, bet, lai cilvēkam palīdzētu nomirt. Šis Viestura lūgums šobrīd sabiedrībā ir raisījis diskusiju, vai eitanāziju legalizēt arī Latvijā.

Tiesībsargs Juris Jansons uzskata, ka nozares ministrijai par to ir jādiskutē kopā ar profesionāļiem.

"Ja runājam par vēža slimniekiem, kur paliatīvā aprūpe Latvijā ir bezcerīga, tās ir situācijas, kur es noteiktu, ka Latvijā straujiem soļiem ir juridiskais ietvars jāveido, lai to varētu veikt," komentēja Jansons.

Kā pierādījumu tam, ka no savas vēlmes nedomā atkāpties, Viesturs min saraksti ar Šveici. Šobrīd notiekot visu nepieciešamo formalitāšu kārtošana, kas varētu aizņemt aptuveni mēnesi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!