Foto: AFI
Opozīcijā esošā apvienība "Saskaņas centrs" (SC) atbalstīs apvienības "Par labu Latviju" (PLL) rosināto ārlietu ministra Ģirta Valda Kristovska ("Vienotība") demisijas pieprasījumu, un Saeimas ārkārtas sēde par šo jautājumu varētu notikt nākamotrdien, žurnālistus ceturtdien informēja SC līderis Jānis Urbanovičs.

"Mēs iepazināmies ar Kristovska privātajā sarakstē pausto un, ja viņš to raksta privātajā sarakstē, tad tā arī, visticamāk, domā, un cilvēks ar šādiem uzskatiem pārstāvēt Latviju ārpolitiski nedrīkst," sacīja Urbanovičs.

Viņš norādīja, ka Kristovskim būs visas iespējas skaidrot, vai sarakstē minētais bijis pārpratums, ārkārtas sēdē, kas, visticamāk, notiks nākamotrdien. Ceturtdien jau tā paredzētas vairākas ārkārtas sēdes saistībā ar komisiju ievēlēšanu, tāpēc opozīcija nevēlas kavēt Saeimas darbu, skaidroja SC līderis.

Jau ziņots, ka PLL nolēma rosināt Kristovska demisiju saistībā ar ministra privāto saraksti ar ārzemju latvieti Aivaru Sluci, kas parādījusies publiskajā telpā. Lai ierosinātu Kristovska demisiju, opozīcijai jāsavāc 35 deputātu paraksti. PLL un SC Saeimā ir 37 balsis.

Portāla "Pietiek.com" publiskotajā e-pasta sarakstē, kas datēta ar pagājušā gada 15.oktobri, Slucis Kristovskim skaidro, ka krievu pasaulē paliek mazāk un ka "Latvija ir vienīgā valsts pasaulē, ieskaitot Krieviju, kur krievi iet uz priekšu". "Kādēļ viņiem palīdzēt, Ingvar?" jautāts vēstulē. Slucis arī norāda, ka "kā ārsts es nevarētu ārstēt krievus vienlīdzīgi latviešiem Latvijā, un tas nav atļauts, un tādēļ es gaidu".

Kristovskis atbildi uz šo Sluca e-pastu sāk ar vārdiem: "Sveiks, Aivar! Piekrītu tavam redzējumam un vērtējumam. Un vēlreiz vēlos uzsvērt, ka ne es, ne PS vadība ne mirkli nav atkāpusies no latviešu interešu pārstāvniecības." "Nē, latvieši nepadodas! Mums nav tiesību padoties," vēstulē pauž Kristovskis, vienlaikus norādot, ka "histērija šeit nepalīdz". "Pašreiz mēs esam tādās varas pozīcijās, kādās esam. Varam paveikt tik daudz, cik spēcīgi esam organizēti un cik mērķtiecīgi strādājam," teikts Kristovska e-pastā.

Viņš norāda uz vairākām aktivitātēm, kas, viņaprāt, pierāda, ka "tieši PS turpina uzturēt latviešu tautas tiesības mūsu zemē". Pie šādiem pasākumiem Kristovskis min, piemēram, PS ierosinājumu noteikt kriminālatbildību par nacisma un komunisma noziegumu attaisnošanu, partijas piešķirto finansējumu filmas "Padomju stāsts" demonstrēšanai Briselē un citas aktivitātes.

Vēstules noslēgumā Kristovskis aicina "saglabāt veselo saprātu un neapkarot vienam otru šajos jautājumos, kam nav tieša sakara ir mūsu programmu un mērķiem". "Ir žēl, ka nepārdomāti izteicieni, e-pasta līmeņa varonība, paņem mūsu enerģiju. Aicinu ikvienu - meklēt iespējas, kā savu viedokli un kareivīgumu pārvērst rezultatīvā gala rezultātā," pauž tagadējais ministrs.

Kristovska e-pasta noformējums liecina, ka tas nosūtīts ne vien Slucim, bet arī uz adresi biedri@pilsoniska-savieniba.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!