Foto: LETA
Opozīcijā esošā apvienība "Saskaņas centrs" (SC) iesniegusi Saeimā grozījumus tautas nobalsošanas likuma grozījumus, kuri paredz saglabāt pašreizējo referenduma ierosināšanas kārtību. SC iebilst pret koalīcijas iepriekš atbalstītajām izmaiņām, kas liks pilsoņiem pašiem par saviem līdzekļiem savākt aptuveni 150 000 parakstu nobalsošanas ierosināšanai, nevis 10 000 kā tas ir pašlaik.

Saeimas vairākums aprīļa nogalē otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā "Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu", kas paredz nobalsošanas ierosināšanai par konkrētu likumprojektu vai Satversmes grozījumiem pilsoņiem savākt ne mazāk kā 10% balsstiesīgo pilsoņu parakstu, nevis 10 000 parakstu, kā nosaka pašlaik spēkā esošā kārtība.

"Turklāt parakstu vākšanu tādā gadījumā nefinansēs valsts. Parakstu vākšanu neveiks Centrālā vēlēšanu komisija (CVK), bet gan referenduma iniciatori un atbalstītāji, kuriem nāksies uzņemties pilnīgi visus izdevumus. Pašlaik viena paraksta notariāla apstiprināšana maksā divus latus. Lai notariāli apstiprinātu 10 tūkstošu pilsoņu parakstus, nepieciešami 20 tūkstoši latu, bet, lai notariāli apstiprinātu 10% visu valsts pilsoņu parakstus, būs vajadzīgi jau 300 tūkstoši latu," norāda SC Saeimas frakcijas deputāte, juriste Irina Cvetkova.

"Apstākļos, kad strauji pieaug iedzīvotāju nabadzība, tas vispār liek šaubīties par iespēju sarīkot referendumu par jautājumiem, kas skar sociāli neaizsargātākās sabiedrības daļas intereses. Acīmredzot tas arī ir valdošās koalīcijas mērķis – atņemt tautai tiesības ietekmēt šaura politiķu loka lēmumus," uzskata deputāte.

SC Saeimas frakcija uzstāj, ka ir jāsaglabā pašreizējā referendumu ierosināšanas kārtība.

Jau ziņots, ka pēc gandrīz divu stundu ilgām debatēm un par spīti asai opozīcijas kritikai Saeima 26.aprīlī otrajā lasījuma atbalstīja izmaiņas referendumu ierosināšanas kārtībā, kas liks iedzīvotājiem pašiem par saviem līdzekļiem savākt vairāk nekā 150 000 parakstu, lai sarīkotu tautas nobalsošanu. Koalīcijas pārstāvji gan sola mainīt arī citus likumus un drīz vien parakstīties varēs bez maksas pašvaldības iestādēs un arī elektroniski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!