Partiju apvienība "Saskaņas centrs" Valsts prezidenta amata kandidātam izvirzījusi bijušo Satversmes tiesas priekšsēdētāju Aivaru Endziņu.
SC priekšsēdētājs Nils Ušakovs portālam "Delfi" sacīja, ka Endziņš izvirzīts, jo ST priekšsēdētāja amatā viņš sevi pierādījis kā neatkarīgu cilvēku, viņš ir politiski neitrāla figūra, turklāt viņam ir liela autoritāte sabiedrībā.

Ušakovs uzsvēra, ka Endziņa lēmums piekrist kandidēt uz prezidenta amatu no SC tikai pierāda, ka viņš ir politiski neitrāls.

SC lēmumu virzīt kandidātu Valsts prezidenta amatam Ušakovs skaidroja arī ar to, ka nebūtu vēlamas prezidenta vēlēšanas, kurās ir tikai viens reāls kandidāts.

"Endziņš ir pierādījis savas spējas stāvēt pāri politiskām kaislībām un cīņām un pieņemt neatkarīgus lēmumus. Šāda īpašība valsts galvai ir ļoti nozīmīga," teikts frakcijas paziņojumā.

"Valdošās koalīcijas lēmums izvirzīt par prezidenta kandidātu ārstu Valdi Zatleru padara vēlēšanas par bezalternatīvas un izteikti nedemokrātiskām vēlēšanām", uzskata Saeimas "Saskaņas Centra" frakcijas priekšsēdētājs 9. Saeimā Jānis Urbanovičs.

"Pati Zatlera izvirzīšanas procedūra liecina par demokrātijas deficītu valstī. Šajā situācijā apvienība "Saskaņas Centrs" uzskatīja par nepieciešamu izvirzīt alternatīvu kandidātu un pie tam daudz spēcīgāku kandidātu. Mēs aicinām visus Saeimas deputātus, kas domā valstiski, atbalstīt Endziņu," teikts frakcijas paziņojumā.

Endziņš portālam "Delfi" sacīja, ka piekritis tikt izvirzītam Valsts prezidenta amatam, lai Saeimas deputātiem būtu alternatīva. "Es piekritu, lai šis process būtu demokrātiskāks," sacīja Endziņš.

Endziņš 1996.gadā ievēlēts par Latvijas Republikas Satversmes tiesas tiesnesi, bet 2000.gadā kļūst par šīs tiesas priekšsēdētāju. Pagājušā gada nogalē Endziņam beidzās ST tiesneša pilnvaru laiks un viņš šā gada sākumā uzsāka darbu biznesa augstskolā "Turība", kur vada Publisko tiesību katedru.

Aivars Endziņš studējis jurisprudenci Latvijas Universitātes Ekonomikas un juridiskajā fakultātē, iegūstot jurista kvalifikāciju tiesību zinību specialitātē.

Endziņš 1977.gadā Maskavas Mihaila Lomonosova Valsts universitātē ieguvis juridisko zinātņu kandidāta grādu, bet 1997.gadā tiesību doktora zinātnisko grādu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!