Foto: LETA
Turpinot sarunas par iespējamo valdības koalīcijas veidošanu, pirmdien "Saskaņas centrs" (SC) ar Zatlera reformu partiju (ZRP) secinājušas, ka abiem spēkiem ir daudz saskarsmes punktu jautājumos par politiskās sistēmas reformu un ekonomiku, bet pretrunas ekonomikas jomā nav nepārvaramas un par tām turpināsies sarunas. SC arī rosina valdības deklarācijā ierakstīt, ka "Latvijā nav okupantu", pret ko ZRP neesot iebildumu.

Tā pēc tikšanas Saeimā žurnālistiem pavēstīja, SC valdes priekšsēdētājs, Rīgas mērs Nils Ušakovs un ZRP līderis, eksprezidents Valdis Zatlers.

Ušakovs pastāstīja, ka diskusija būs jāturpina par iespējamo nodokļu likmju pazemināšanu un to, cik ātri varētu atsākt pensiju indeksāciju. Vēlāk Ušakovs precizēja, ka pensiju indeksācijas atsākšana būs atkarīga no valsts budžeta situācijas, taču, SC ieskatā, 2012.gada laikā tas būtu jāmēģina atrisināt.

Abu partiju viedokļi atšķiras par to, vai būtu jārīko referendums par eiro ieviešanu. Ušakovs norādīja, ka jādara viss iespējamais, lai Latvija izpildītu nosacījumus eiro ieviešanai 2014.gadā, bet pirms tam būtu jāuzzina iedzīvotāju viedoklis.

Savukārt Zatlers norādīja, ka referenduma rīkošana novirzītu sabiedrības uzmanību no eiro ieviešanai darāmajiem darbiem uz diskusiju, tāpēc, viņaprāt, referendums par eiro ieviešanu nebūtu nepieciešams.

Zatlers arī norādīja: lai gan SC savā programmā apgalvo, ka tā ir kreisi sociāldemokrātiskā partija, tomēr tās uzskati ekonomikā ir "tuvāki centram". Zatlers arī uzsvēra, ka arī tiesiskuma jautājumos ZRP ar SC bija ducis punktu, "kur mūsu viedoklis sakrīt", lai gan iepriekš, būdama opozīcijas partija, SC "balsojusi dīvaini".

Savukārt Ušakovs klāstīja, ka SC darīs visu, lai tiktu izveidota efektīva, stabila un rīcībspējīga koalīcija, un, viņaprāt, tāda ir iespējama tikai ar SC līdzdalību. Runājot par vēstures jautājumiem, Ušakovs uzsvēra, ka "SC nevar ne atzīt, ne neatzīt to, kas notika Latvijā 1940.gadā". Pēc viņa teiktā, SC nav alerģijas ne pret vienu vārdu, lai raksturotu vēsturiskos notikumus, vai tā būtu "okupācija", "aneksija" vai "inkorporācija".

Tomēr viņš uzsvēra, ka valdības deklarācijā būtu jāieraksta vēsturiskā frāze, ka Latvijā nav okupantu un Latvijas iedzīvotāju statuss netiks pārskatīts. Ušakovs arī norādīja, ka ZRP sarunās neesot iebildusi pret šādiem formulējumiem.

Ušakovs arī kritizēja Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK biedra Jāņa Iesalnieka publiskos izteikumus, ka vienas trešdaļas balsotāju izvēli vēlēšanās nebūtu jāņem vērā, jo tie ir nelikumīgi iebraukuši kolonisti. Savukārt Zatlers, vaicāts, vai lūgs Nacionālajai apvienībai pirms tālākām sarunām skaidrot Iesalnieka izteikumus, vien atzina, ka ZRP iebilst pret radikāliem izteicieniem un partija nedala Latvijas pilsoņus.

Zatlers arī paziņoja, ka ZRP valde pirmdien vakarā pārrunās politisko sarunu pirmo raundu. Pagaidām ir skaidrs, ka otrdien ZRP turpinās sarunās ar "Vienotību".

Ušakovs savukārt norādīja – lai gan SC gatava virzīt savu premjera amata kandidātu, šajā sarunā ar ZRP tika spriests tikai par programmatiskajiem jautājumiem, un neviens amats, arī iespējamais premjerministra amata kandidāts netika apspriests.

Jau ziņots, ka saskaņā ar provizoriskajiem 11.Saeimas vēlēšanu rezultātiem SC ieguva 31 mandātu, ZRP - 22, "Vienotība" - 20, Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK - 14, bet Zaļo un zemnieku savienība - 13 deputātu vietas.

Zatlera Reformu partija (ZRP) svētdien pirmajā sarunā par iespējamo koalīciju 11. Saeimā ar "Vienotību" pārrunāja programmatiskos jautājumus un sarunas vēl turpinās, taču par bloka veidošanu abi politiskie spēki svētdien nevienojās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!