Foto: F64
Partijas "Sabiedrības Citai politikai" kopsapulce ar 213 balsīm "par" un 12 balsīm "pret" tika atbalstīta partijas pievienošanās politiskai apvienībai "Vienotība", kuras dibināšana notiks nākamsestdien, 6.martā Nacionālajā teātrī.

Dalību "Vienotībā" jau akceptēja partijas "Pilsoniskā Savienība" kopsapulce, ka arī "Jaunā Laika" kopsapulce. Līdz ar SCP kopsapulces lēmumu noslēdzies sagatavošanas darbs pie apvienības izveides.

SCP kopsapulcē dominēja viedoklis par nepieciešamību atbalstīt pievienošanos "Vienotībai", partijas biedri uzsvēra, ka tas ļaus SCP piedalīties lielajā politikā un ietekmēt lēmumus un procesus no iekšpuses.

Tomēr netūka arī asas kritikas iecerētajai apvienībai. Piemēram, SCP biedrs Jānis Dzenis no Kokneses uzsvēra, ka līdz šim latviešu tauta spēja apvienoties tikai, lai kaut ko grautu, nevis celtu. Viņš pauda, ka SCP ir ļoti labas idejas, taču "Vienotībā" tās varētu tikt devalvētas. Viņš salīdzināja SCP ar aitu baru, kas, sekojot populistiskajiem saukļiem, tiek aizvests uz aizu un iekrīt tajā, tāpēc viņš aicināja septiņas reizes nomērīt pirms nogriezt.

Tomēr kopsapulces vairākums pieņēma, pēc pašu vārdiem, vēsturisko lēmumu par dalību "Vienotībā".

SCP priekšsēdētājs Aigars Štokenbergs īsi pirms balsošanas, apkopojot viedokļus, atzina, ka SCP neizšķīdīs "Vienotībā" un tieši demokrātija ir labākais veids, kā rast risinājumu dažādās situācijās. Piemēram, SCP ir atšķirīgs viedoklis jautājumā par lata devalvāciju, ko JL un PS neatbalsta, taču par to būs demokrātiskās diskusijas, un uzvarēs tas, kuram būs vislabākie argumenti, sacīja Štokenbergs. Viņš norādīja, ka līdzīgi būs arī ar progresīvu nodokļu sistēmu, ja vairākums to atbalstīs, tad tāda būs "Vienotības" nostāja.

Viņš uzsvēra, ka latviešu politiķi spēj sakašķēties par visu, taču šobrīd svarīgākais ir spēja vienoties.

SCP kopsapulce bija vienīgā no trīs "Vienotības" dibinātāju sapulcēm, kurā no tribīnes vispār tika apspriesta nepieciešamība apvienoties un kurā izskanējuši arī pretēji viedokļi.

Jau ziņots, ka PS un JL jau iepriekš atbalstījuši dalību "Vienotībā". Apvienība veidos vienotu sarakstu 10.Saeimas vēlēšanās, un tās veidotāji ir pārliecināti, ka vēlēšanās spēs iegūt tik lielu mandātu skaitu, lai vieni paši varētu veidot nākamo valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!