Foto: Shutterstock

Asas pretrunas iezīmējušās, šķetinot šokējošos notikumus Iršu pagastā. Kamēr desmit mēnešu vecā meitenīte pamazām atveseļojas pēc piedzīvotā seksuālā uzbrukuma, policija sākusi izmeklēšanu, lai izvērtētu viņas mātes atbildību notikušajā. Kokneses bāriņtiesa 32 gadus veco sievieti raksturo kā rūpīgu māti, bet vietējo iedzīvotāju stāstītais atšķiras, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Uzbrukums 10 mēnešus vecajai meitenītei notika aizturētā vīrieša dzīvoklī. Māte teikusi, ka atstājusi savu meitu vien uz pāris minūtēm.

Aizturētā vīrieša kaimiņš Ivans raidījumam atklājis citu versiju. Pēc viņa teiktā, sieviete aizgājusi ar savu draudzeni pēc alkohola, bet bērnu atstājusi pie dzēruša vīra. "Kurš iet dzert ar 10 mēnešu vecu bērnu, ja tu ej dzert?" jautā kaimiņš.

Kā stāsta vietējie iedzīvotāji, 32 gadus jaunā sieviete pie vīrieša atgriezusies regulāri, un abi kopā dzēruši. Viņus vienojis arī kopīgs bērniņš, kurš gājis bojā pāris mēnešu vecumā.

Vietējie stāsta, ka skaidrā vīrietis nebija agresīvs. Alkohols iegrūdis postā arī meitenītes māti, kas par dzeršanu zaudējusi darbu vietējā pasta nodaļā.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas psihoterapeite Gunta Andžāne portālam "Delfi" skaidroja, kā notikušais varētu ietekmēt meitenītes psiholoģisko stāvokli.

"Jebkura trauma, viss, kas ar mums notiek, ir mūsu pieredze: emocijas, fiziski, seksuāli kairinājumi – to mēs atceramies vai nu ar prātu, vai ar ķermeni, un tas atstāj neizdzēšamas pēdas tālākajā dzīves ceļā," viņa norāda. "Katram cilvēkam ir ne tikai emocionālā vai psiholoģiskā, bet arī ķermeņa atmiņa. Lai arī bērns ir ļoti mazs un, visticamāk, notikumu neatcerēsies, ķermeņa atmiņa noteiktās situācijās pie ārējām provokācijām par šo notikumu atgādinās. Te nav runa tieši par seksuāla rakstura kairinājumiem, atskaņas no šādas traumas var izpausties jebkurā dzīves rakursā. Turklāt tas atstās neizdzēšamas pēdas tieši attiecību jomā – gan ar ģimenes locekļiem, gan ar vienaudžiem."

Psihoterapeite arī iezīmēja nepieciešamību ziņot par šādiem gadījumiem. "Turēsim acis un ausis vaļā un domāsim par iespējamo vardarbību pirms tā ir notikusi, it sevišķi, ja jau pirms tam ir bijušas indikācijas. Un šeit ļoti liela loma ir sabiedrībai, jo iespējamie varmākas visbiežāk nebūs tā sabiedrības daļa, kur radīsim dzirdīgas ausis."

Jau vēstīts, ka Kokneses novada sociālais dienests nesaskatīja nepieciešamību iesaistīt bāriņtiesu, jo apstākļi neliecināja par briestošajiem draudiem - māte rūpējās par bērniem un sadarbojās ar dienestu.

Kā ziņots, nedēļas nogalē aizdomās par netiklu darbību veikšanu ar desmit mēnešus vecu meitenīti Kokneses novadā aizturēts 1961.gadā dzimis vīrietis - cietušā mazuļa mātes draugs.

Kā informēja Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes pārstāve Diāna Purviņa, policijā tika saņemta informācija par to, ka 22. augustā ar desmit mēnešus vecu meitenīti veiktas netiklas darbības - nodarīti miesas bojājumi.

Policija aizturēja 1961. gadā dzimušu vīrieti, kuram patlaban piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums.

Purviņa norādīja, ka pašlaik notiek izmeklēšana. Sākotnēji tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 159. panta trešās daļas, proti, par izvarošanu, bet tagad tas pārkvalificēts uz Krimināllikuma 160. panta sesto daļu. Šis pants paredz, ka par seksuālu vardarbību un tādām darbībām, kas izraisīja smagas sekas vai ja persona nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu, var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz 20 gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!