Foto: LETA

Krievija senatoru Džonu Makeinu “uztver daudz nopietnāk”, nekā citu ASV administrācijas darbiniekus, pirmdien LTV raidījumā “Rīta Panorāma” sacīja politologs Ivars Ījabs.

Viņš atzina, ka vizītei ir simboliska nozīme, turklāt Makeins "nav pēdējais cilvēks ASV drošības sistēmā".

ASV Republikāņu partijas senatori Makeins, Džons Baraso un Džons Hovens no 15. līdz 16.aprīlim reģionālās vizītes laikā uzturēsies Latvijā.

Vizīti atzinīgi novērtējusi eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, norādot, ka Makeins vienmēr bijis "liels Latvijas draugs un atbalstītājs" un viņam kā Vjetkonga mocītam ieslodzītajam ir dziļa izpratne, ko nozīmē komunistisks un totalitārs režīms. "Viņš vienmēr izrādījis īpašu interesi par Eiropas drošību," sacīja Vīķe-Freiberga.

Latvijā senatori tiksies ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, kā arī augstākajām valsts amatpersonām, lai pārrunātu situāciju Ukrainā, Baltijas reģiona drošības jautājumus, kā arī ASV un Latvijas sadarbību NATO.

Tāpat ASV senatori apmeklēs Ādažu poligonu, kur tiksies ar aizsardzības ministru Raimondu Vējoni (ZZS) un Nacionālo bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Raimondu Graubi un iepazīsies ar Latvijas bruņoto spēku kaujas spēju attīstību.

Vizīte ir senatora Makeina iniciatīva un labas gribas izrādīšana, jo situācija, kāda ir Austrumeiropā, tostarp Baltijas valstīs, liek sarosīties, iepriekš atzinis Ārlietu ministrijas preses sekretārs Kārlis Eihenbaums.

Šī ir daļa no plašākas reģionālas vizītes, kuras laikā delegācija apmeklēs arī Norvēģiju, Igauniju, Lietuvu un Moldovu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!