Lai pārbaudītu nākamgad plānotās tautas skaitīšanas metodoloģiju un jaunos tehnoloģiskos risinājumus, šā gada septembrī notiks izmēģinājuma skaitīšana, apsekojot aptuveni 2,7 tūkstošus cilvēku sešos skaitīšanas iecirkņos, informē Centrālā statistikas pārvalde (CSP).

Šī būs pirmā tautas skaitīšana pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES), atgādina pārvalde.

CSP plāno, ka iedzīvotājiem tautas skaitīšanas sākumā un noslēgumā būs iespējams aptaujas lapu aizpildīt internetā, tā ietaupot šim pasākumam nepieciešamos līdzekļus. Papildu tiks izmantota telefoninterviju metode, kuru CSP jau lieto regulāro statistisko apsekojumu veikšanai. Skaitītāji informāciju ievadīs klēpja datoros, kas uzlabos sākotnējo datu kvalitāti, kā arī saīsinās datu apkopošanas un apstrādes laiku.

Skaitīšanas laikā iegūs plašu informāciju par Latvijas iedzīvotājiem un visiem mājokļiem. CSP ir sagatavojusi tautas skaitīšanas mājokļa un personas anketas. Mājokļa anketā ietverti jautājumi par mājsaimniecības locekļu skaitu, kā arī tādi mājokli raksturojošie rādītāji kā ēkas tips, piederība, mājokļa platība, ūdens apgādes sistēma, apkures veids, labiekārtotība un citi. Personas anketā tiks apkopota informācija par iedzīvotāju ekonomisko aktivitāti, izglītību, ģimenes stāvokli, tautību, valodu, kuru pārsvarā lieto mājās, kā arī par migrāciju.

Papildu iedzīvotāji tiks lūgti sniegt informāciju par emigrējušām personām, kas palīdzēs precizēt Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju skaitu. Lai saīsinātu intervijas laiku, jautājumi, uz kuriem atbildes atrodamas valsts administratīvajos reģistros, iedzīvotājiem netiks uzdoti.

Jau vēstīts, ka šogad tautas skaitīšanas sagatavošanās darbiem vajadzīgi 673 000 latu, savukārt nākamgad - 5,8 miljoni latu. Toties pēc tam datu bāzes izveidei, rezultātu apkopošanai un publicēšanai vajadzīgi 190 500 lati.

Pirmo reizi valdība šo jautājumu skatīja 17. novembrī. Toreiz premjers Valdis Dombrovskis (JL) piedāvāja tautas skaitīšanu taupības dēļ atlikt. Premjers toreiz aicināja Centrālo statistikas pārvaldi pārvaicāt "Eurostat", vai skaitīšanu iespējams atlikt. Taču "Eurostat" Latvijas rosinājumu neatbalsta un uzstāj, lai skaitīšana notiktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!