Septiņi cilvēki saslimuši ar trihinelozi pēc tam, kad uzturā lietojuši mājas cūkgaļu, BNS informēja Nacionālā vides veselības centra (NVVC) preses dienests.
Perēkļveida saslimšana ar trihinelozi notikusi laika posmā no 25. novembra līdz 7.decembrim, un saslimuši seši pieaugušie un viens bērns no četrām ģimenēm. Infekcijas avots bijusi cūka, kurai pēc kaušanas nav veikta veterinārā ekspertīze, un cūkgaļa privāti izplatīta ģimenēm. Kopā gaļu lietojuši 18 cilvēki, un tie, kuri nav saslimuši, tiek medicīniski novēroti.

Trihineloze ir parazitāra slimība, ko rada parazitārie tārpi - trihinellas. Pirmās saslimšanas pazīmes parādās 5 - 20 dienu laikā pēc inficēšanās. Cilvēks jūtas saguris, nedaudz paaugstinās temperatūra, kamēr sasniedz 38 - 39 grādus. Palēninās pulss, bieži novērojama caureja, vemšana, pietūkst plakstiņi, seja, rodas muskuļu un kaulu sāpes. Novērojami arī smagi sirdsdarbības traucējumi.

Inficēšanās parasti notiek viesībās, ēdot neizceptu šašliku, kotletes un citus gaļas izstrādājumus. Trihinellas ir ļoti izturīgas - tās neiznīcina gaļas saldēšana, sālīšana un žāvēšana. Tās var iznīcināt, vienīgi vārot gaļu ļoti augstā temperatūrā, sagrieztu mazos gabaliņos. Tāpēc parasti šādas cūkas kautķermeni iesaka ierakt dziļi zemē vai sadedzināt, lai ar to neinficētos suņi un kaķi un nesaglabātu infekcijas perēkli visai apkārtnei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!