Foto: Publicitātes foto
Sestdien mediķu aprūpē nonācis kāds mazs bērns, kurš vecāku nolaidības dēļ applaucējies ar karstu dzērienu.

Slimnīcā nogādāts desmit mēnešus vecs puika, kurš guvis sejas un vienas rokas termiskus apdegumus, sev virsū uzgāžot krūzi ar karstu kafiju, pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Inga Vītola.

Jau ziņots, ka piektdien Latvijā tika reģistrēti divi šādi gadījumi, kad gadu veci bērni bija apgāzuši bez pieskatīšanas atstātas kafijas un tējas krūzes.

Mediķi jau vairākkārt ir atzinuši, ka šādas traumas visbiežāk tiek gūtas pieaugušo neuzmanības rezultātā, tādēļ vecāki tiek aicināti apzināties riskus un laikus tos novērst. "Bērns ir zinātkārs un mēģinās visu aizskart, apskatīt tuvāk," iepriekš norādīja Vītola.

Biežākais traumu gūšanas iemesls ir bērnam pieejamās, aizsniedzamās vietās atstātas kafijas, tējas un citu karsto dzērienu krūzes. Aplejoties ar karstiem dzērieniem, bērni nereti gūst vairāku ķermeņu daļu traumas, jo apdegumi rodas visās ķermeņa vietās, kur līst karstais šķidrums. "Bieži tas ir, sākot no bērna sejas, kakla, līdz vēderam, reizēm pat kājiņām. Bērns, izzinot pasauli ar rociņām, nekavēsies paņemt krūzi, kas kūp, bieži ir krāsaina un raisa interesi. Pieaugušo pienākums ir nepieļaut, ka šīs karstā dzēriena krūzes ir bērnam aizsniedzamas," atgādina mediķi.

NMPD aicina arī bērnus neturēt klēpī, kad tiek malkots dzēriens, jo mēdz būt gadījumi, kad krūze apgāžas vai bērns to apgāž, nejauši uzsitot, un karstais šķidrums uzlīst virsū, radot plašus termiskus apdegumus.

Tāpat mediķi aicina vecākus nepieļaut mazu bērnu rotaļas virtuvē, kur tiek gatavots karsts ēdiens.

Mediķi atgādina, ka bērna applaucēšanās gadījumā, jārīkojas ātri, jo pat salīdzinoši nelielam apdegumam var būt nopietnas sekas, turklāt tieši ārstēšanās ilgums un efektivitāte atkarīga no pirmās palīdzības pasākumiem, kas veikti uzreiz pēc apdeguma gūšanas. Apdeguma vieta nekavējoties jādzesē zem vēsa, bet ne ledaina, tekoša ūdens vismaz desmit minūtes. Svarīgākais ir pārtraukt karstuma ietekmi uz bērna ādu un dziļākajiem audiem, lai mazinātu apdeguma sekas.

Ja apdegums ir lielāks par bērna plaukstu, jāzvana 113, savukārt, ja apdegums ir mazāks par bērna plaukstu, jākonsultējas ar bērna ārstu. Vakaros un brīvdienās mediķa padomu iespējams saņemt zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66 016 001.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!