Ticība vienam Dievam, lūgšanas piecas reizes dienā un Korāna studēšana – tās ir lietas, ko Islāma kultūras centra preses pārstāvis Ahmeds Roberts Klimovčs, kurš pats islāmu pieņēmis pirms trim gadiem, portālam "Delfi" nosauc kā dažas no būtiskākajām, kas raksturo šo ticību.

Kā nepamatotus mītus, kas Latvijā saistās ar islāmu un musulmaņiem, viņš min pieņēmumu, ka sievietes islāmā tiek apgraizītas un sistas, ka viņām nav nekādu tiesību, to, ka Allāhs ir kāds cits, no pārējās reliģiskajās tradīcijās zināmā atšķirīgs Dievs, un to, ka islāms ir izglītības trūkums un tumsonība.

Klimovičs uzsver, ka galvenie mīti saistās ar sievietēm, ka viņas ir apspiestas, ka viņām nav nekādu tiesību. Tas ir ļoti izplatīts mīts, taču tā nav patiesība - tieši islāmā sievietēm ir vairāk tiesību, nekā kristiešu un jūdu tradīcijās. Kā piemēru Klimovičs min Pakistānu, kurā ir visvairāk sieviešu parlamentā.

"Islāms paredz katram konkrētus pienākumus, gan sievietei, gan vīrietim atbilstoši viņa dabai, tam, ka dievs mūs ir izveidojis atšķirīgus. Šie noteikumi ir taisnīgi, rada drošību," uzsver Klimovičs.

Vieni no nejēdzīgākajiem mītiem, ko Klimovičam nācies dzirdēt no cilvēkiem, ir tas, ka sievietes islāmā tiek apgraizītas, ka viņas tiek sistas un piekautas. Islāma kultūras centra preses pārstāvis uzsver, ka Muhameds ir teicis: labākie no jums ir tie, kas ir labākie pret savām sievām.

"Mēs mīlam savas sievas, mēs viņas ļoti augstu vērtējam, jo viņas ir tā vērtas. Mēs paši nedrīkstam zeltu nēsāt, bet sievas mēs varam izrotāt no galvas līdz kājām, un, tie, kuri to var atļauties, to arī dara," atzīst islāma kopienas runasvīrs. Viņš uzsver, ka "mēs ļoti augsti vērtējam viņu uzticību, to, ka viņas ir mūsu labākie draugi un sabiedrotie, ka viņas mūs mīl, mūsu bērnus, tas ir brīnišķīgi. Islāmaticīgo sievietes, manuprāt, ir viscienījamākās sievietes no visām, ko es esmu pazinis, un ir brīnišķīgi, ka dievs ir ļāvis viņām tādām būt".

Tāpat vēl viens mīts, ko latvieši uztur, ir, ka Allāhs, ir "kāds cits Dievs". "Tā nav, Dievs ir Dievs, vienkārši Allāhs, arī, starp citu, Kristus un Mozus, kuri aramiešu valodā runāja, arī Dievu sauca šajā vārdā - Allāhs," saka Klimovičs atzīmējot, ka vārdam "allā[h]" nav daudzskaitļa formas, turklāt tam ir viena visaptveroša nozīme un nekam, nevienam šo vārdu piedēvēt nevar.

Kā vēl vienu mītu viņš nosauc to, ka islāms ir tumsonība un izglītības trūkums. Viņa vērtējumā, islāma zinātnieki ir "ārkārtīgi spēcīgi arī mūsdienu pasaulē", bet viduslaikos zinātnieku sasniegumi visspēcīgākie bijuši tieši kalifātā. Arī šodien islāma valstīs ir spēcīgi attīstīta zinātne, piemēram, medicīna, kā arī islāma zinātnieki ir vadošie pasaulē.

Tāpat par mītu Klimovičs nosauc, pieņēmumu, ka sievietes nedrīkst mācīties. Pēc viņa teiktā, islāma tradīcijas valstīs sievietes un vīrieši mācās atsevišķi. Šāds dalījums ieviests, lai cilvēkiem nekas netraucētu apgūt zinības.

Islāma pamatpostulāti

Islāmā visbūtiskākā ir ticība vienam Dievam, kuram nav nekādu līdzbiedru, kuram nav nekā līdzīga, kas ir visa Radītājs visa visuma kārtības noteicējs. "Tieši Dievs - valdnieks, ir galvenais, kam mēs dzīvojam. Šī vienīgā dieva pielūgšana - tam ir pakārtota visa dzīve un arī nāve," saka Klimovičs.

Nākamais pamatpostulāts ir piecas obligātās lūgšanas dienā, kas jāveic noteiktos laikos, kā arī Korāna - Dieva vēsts, atzīšana un studēšana, Muhameda atzīšana par pēdējo dieva sūtīto pravieti visiem cilvēkiem - tie ir tie galvenie pamatpostulāti, uzskaita Klimovičs.

Uz jautājumu, ko nav zinājis par islāmu, kad pieņēmis šo reliģiju, Klimovičs atbild, sakot, ka domājis - ļoti daudz zina par to. "Kad iepazinos tuvāk, sapratu, ka es galīgi neko par to nezinu un daudz ko nezinu, piemēram, nezināju, ka islāms neskaitās jaunākā reliģija," atzīst Islāma kultūras centra preses pārstāvis.

Islāmā tiek uzskatīts: pasaulē ir tikai viena reliģija, un tā ir dota caur visiem praviešiem - aptuveni 24 000. Dievs visu laiku ir šos praviešus cilvēkiem sūtījis, lai cilvēki viņus klausītu un pravieši aicinājuši tikai uz vienu - pakļauties, paklausīt pielūgt Radītāju. "Neko citu viņi neteica, ka mums ir jāpielūdz nauda, ēdiens, futbols vai "Dinamo Rīga"," atzīmē Klimovičs, uzsverot, ka pravieši aicinājuši paklausīt Radītājam un būt labiem cilvēkiem. Tieši Muhameds ir pēdējais šo praviešu rindā.

Savukārt vārda "islāms" jēga, kas atbilst arī vienam no tulkojumiem latviešu valodā, ir "mīlestība". Šī vārda un pamata tulkojums ir "miers", bet vēl viens no šī vārda tulkojumiem ir "pakļaušanās, paklausība Dievam". Tādejādi faktiski islāms nozīmē "ticība, pakļaušanās paklausība Dievam," saka Klimovičs.

Viņš norāda, ka islāma reliģija ir ārkārtīgi sena un nevar teikt, ka pravietis Muhameds ieviesa islāmu. Muhameds "vienkārši bija tas, kurš nāca pēc Kristus", saka Klimovičs, norādot, ka cilvēcei iepriekš ticis sūtīts ārkārtīgi daudz praviešu, bet cilvēki laika gaitā vienkārši no šī praviešu ceļa ir novirzījušies.

Klimovičs atzīst, ka, pievērošoties šai reliģijai, viņam nebija zināmas nianses par pārtiku, proti, ka daudzas dažādas veselībai kaitīgas vielas islāmā ir aizliegtas, piemēram, želantīns. Tāpat viņš neesot bijis lietas kursā, piemēram, par rituālo apmazgāšanos, kas veicama pirms katras lūgšanas, kā tā notiek, kāda tai ir jēga.

Klimovičs šai reliģijai pieder jau trīs gadus, viņš ir daudz ko iemācījies, apguvis un tāpēc šobrīd jau vairs nevarot viegli atbildēt un nosaukt lietas, kas nav bijušas zināmas par islāmu.

Pēc Tieslietu ministrijas apkopotajiem datiem 2014.gadā Latvijā bija 16 musulmaņu draudzes, kurās bija 320 ticīgo. Savukārt reģistrēto garīdznieku skaits bija 17. Musulmaņiem pērn bija sešas celtnes, kurās atļauts veikt reliģiskās darbības.

2013.gadā TM iesniegtajos reliģisko organizāciju pārskatos norādīto islamticīgo skaits bija 343, savukārt TM atzīmēja: lai gan musulmaņu konfesiju draudzes pārskatos norādījušas samērā nelielu draudzes locekļu skaitu, interneta resursos tiek skaidrots, ka etniskie musulmaņi Latvijā varētu būt līdz pat 10 000, bet reālais musulmaņu skaits varētu būt zem 1000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!