Foto: F64

Turcijā situācija vēl nav stabila un notikumu attīstība ir atkarīga no cilvēku, kas piedalās puča mēģinājumā, plāniem turpināt vai neturpināt sāktās aktivitātes, sacīja Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors, politiskās komunikācijas eksperts Ojārs Skudra.

Viņš norādīja, ka pašlaik vēl notiek kaujas vai sadursmes galvaspilsētas Ankaras tuvumā, kas liecina, ka visi pučisti vēl nav nolikuši ieročus. Tāpat arī situācija Stambulā vēl nav pilnīgi droša, par ko liecina piesardzības nolūkos noteiktais aizliegums tankeriem kuģot pa Bosfora šaurumu.

Līdz ar to notikumu attīstība ir atkarīga no pučistu gatavības cīnīties "līdz pēdējam vīram", pauda politologs.

Par notikumu Turcijā iespējamo ietekmi uz bēgļu plūsmu īpašam satraukumam neesot pamats, jo militārie spēki, kas ir atbildīgi par bēgļu straumes kontroli, puča mēģinājumā nav iesaistīti. Taujāts par šīs situācijas ietekmi uz NATO, politologs norādīja, ka alianses dalībvalstīm, ASV un Vācijai, Turcijā ir izvietotas militārās lidmašīnas, taču nav ziņu, ka puča ietekmē šajās bāzēs būtu radušās problēmas.

Viņš norādīja, ka sākotnējā informācija liecina, ka puča rīkotāji ir islamiski noskaņota divīzija, kura varētu nebūt apmierināta ar cīņu pret teroristisko organizāciju "Daesh" ("Islāma valsts"). Tāpat neesot izslēgta iespēja, ka puču organizē nesen no amata atbrīvotie armijas vadības pārstāvji.

Skudra norādīja, ka jau iepriekš bija zināms, ka Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans tiecas uz prezidentālas valsts izveidi. Tomēr rietumos negatīvi tiktu vērtēts, ja Erdoans izmantotu puča mēģinājumu, lai forsētā tempā nodibinātu prezidentālu pārvaldi, sacīja politologs.

Kā ziņots, militārā apvērsuma mēģinājuma laikā Turcijā nogalināti 104 pučisti, sestdien paziņoja ģenerālštāba priekšnieka vietas izpildītājs ģenerālis Imits Dindars.

Vēlāk premjerministrs Binali Jildirims pavēstīja, ka kopējais bojāgājuši skaits ir 265 cilvēki, no kuriem 161 ir Erdoanam lojālie pilsoņi, pamatā policisti un civilpersonas.

Viņš piebilda, ka 1440 cilvēki apvērsuma apspiešanas laikā guvuši ievainojumus.

Apvērsuma apspiešanas gaitā līdz šim aizturētas 2839 militārpersonas, taču tiek prognozēts, ka arestu skaits pieaugs.

Tikmēr Grieķijas policija ziņo, ka Aleksandrupoles lidostā valsts ziemeļos nosēdies Turcijas armijas helikopters "Black Hawk", kurā esošie astoņi cilvēki pieprasījuši politisko patvērumu.

Tikmēr Erdogans tviterī nācis klajā ar aicinājumu saviem atbalstītājiem palikt ielās, brīdinot, ka dumpinieki var mēģināt atkārtoti sagrābt varu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!