Foto: LETA
Vissīvākā konkurence sestdien notiekošajās pašvaldību vēlēšanās gaidāma Jūrmalā, kur uz 15 deputātu vietām kandidē 16 partiju saraksti un uz vienu deputāta vietu kandidē vairāk nekā 17 pretendentu. Grūta cīņa gaidāma arī citās lielajās pilsētās.

Visā Latvijā sestdien no plkst.7 līdz 22 būs atvērti 950 vēlēšanu iecirkņi visās 119 pašvaldībās - deviņās republikas pilsētās un 110 novados. Katram vēlētājam jābalso noteiktā iecirknī atbilstoši tam, kurā vēlētāju sarakstā viņš iekļauts atbilstoši deklarētajai dzīvesvietai. To, kur balsot, var uzzināt šā gada martā pa pastu nosūtītajos Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) paziņojumos, CVK un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes mājaslapā, vai pa tālruni 67049999.

Lai nobalsotu, nepieciešams derīgs personu apliecinošs dokuments - pase vai personas apliecība, atgādina CVK.

Jūrmalā vēlēšanās startē LSDSP, partija "Alternative", Nacionālā apvienība, Reformu partija, "Saskaņas centrs", "Jūrmala - mūsu mājas", Reģionu alianse, "Sadarbība", "Sabiedriskā komiteja", "Tev, Jūrmalai", "Vienotība", ZZS, Kristīgi demokrātiskās savienība, "Uz priekšu, Latvija!", "Tautas kontrole" un "Mūsu zeme".

Uz varu kūrortpilsētā politiķi pretendē, neskatoties uz dažādiem sarežģījumiem. Piemēram, Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partijas (LSDSP) sarakstā ir tikai viens kandidāts, savukārt "Vienotības" sarakstā Jūrmalā kandidē arī pretinieki - Jūrmalas aizsardzības biedrības pārstāvis Guntis Grūba un pašreizējais Jūrmalas mērs un partijas mēra amata kandidāts Juris Visockis, kurš šajā amatā iekļuva pēc Gata Trukšņa nogāšanas. No "Jūrmala - mūsu mājas" saraksta ar pirmo numuru kandidē arī eksmērs Raimonds Munkevics, kuram izvirzītas apsūdzības kukuļošanā un tiesvedība ilgst jau gadiem.

Savukārt uz Rīgas mērijas atslēgām šogad pretendē 12 saraksti - politisko partiju apvienība "Saskaņas Centrs" un "Gods kalpot Rīgai" (SC/GKR), partija "Vienoti Latvijai", Latvijas Zemnieku savienība, partija "Alternative", LSDSP, Vislatvijas Sociāldemokrātu kustība "Par Neatkarīgu Latviju!" un Latvijas kustība "Solidaritāte", Rīcības partija, "Vienotība", partija "Par Dzimto Valodu!", Nacionālā apvienība, Latvijas Zaļā partija un Reformu partija.

Atbilstoši reitingiem galvaspilsētas domē, visticamāk, varētu iekļūt SC/GKR, "Vienotība", Nacionālā apvienība un Latvijas Zaļā partija. Izšķirošākais jautājums ir par to, vai SC/GKR varētu gūt absolūto vairākumu, tādējādi nodrošinot valdošo koalīciju un citus ievēlētos, visticamāk, atstājot opozīcijā.

Sākotnēji pēc vēlēšanu sarakstu iesniegšanas startam vēlēšanās septiņās pašvaldībās bija iesniegti pa vienam sarakstam, un tajās sarakstu iesniegšanas termiņu pagarināja par desmit dienām. Noslēdzoties šim papildus termiņam, izrādījās, ka pašvaldību vēlēšanās viens kandidātu saraksts būs tikai Naukšēnu novadā.

Portāls "Delfi" šopavasar izpētīja, ka Latvijā aizvien izteiktāka kļūst tendence pašvaldību līmenī iesaistīties lokālos, uz konkrētu vietvaru darbu orientētos politiskos spēkos ar prognozējamu augstu iedzīvotāju atbalstu. Tomēr vienlaikus, uzsverot iespēju pārstāvēt savu novadu nacionālā līmenī, daži no citu partiju sarakstiem ievēlēti kandidāti izvēlas iestāties lielajās partijās, piemēram, "Vienotībā" un Latvijas Zemnieku savienībā.

Kopumā uz pašvaldību vēlēšanām iesniegti 589 kandidātu saraksti ar 8725 kandidātiem. Vidējais šo vēlēšanu kandidāts ir 44 gadus vecs. Visvairāk - 30,13% - vietvaru deputātu kandidātu ir vecumā no 41 līdz 50 gadiem, vecumā no 51 līdz 60 gadiem ir 4,34% kandidātu, bet vecumā no 31 līdz 40 gadiem - 21,12%. Vidējais kandidātu vecums ir 44,8 gadi, vecākais kandidāts ir 84 gadus vecs, bet jaunākais nesen sasniedzis pilngadību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!