Foto: DELFI

"Rīgas satiksme" ir izstrādājusi un noteikusi kārtību, kādā Rīgas iedzīvotāji var pieteikties un saņemt rīdzinieka karti (personām, kurām nav personalizētā e- talona) un rīdzinieka statusu (personām, kuras lieto personalizēto e-talonu), lai nākamgad izmantotu Rīgas domes noteikto atlaidi braukšanai sabiedriskajā transportā, portālu "Delfi" informēja "Rīgas satiksmes" pārstāvis Viktors Zaķis.

Personas, kurām ir personalizētais e-talons un kuras lieto kādu no Rīgas domes atlaidēm braukšanai sabiedriskajā transportā (personas, kuras vecākas par 75 gadiem un deklarētas Rīgā, nestrādājošie pensionāri, Černobiļas AES avārijas seku likvidētāji, politiski represētās personas, daudzbērnu vecāki, viens no daudzbērnu ģimenes vecākiem, bērni bāreņi, skolotāji, arodskolēni, studenti un skolēni), līdz personalizētā e-talona derīguma termiņa beigām var lietot esošos personalizētos e-talonus. Šīm personām šobrīd nav jādodas pēc rīdzinieka kartes, tā tiks izsniegta brīdī, kad būs jāmaina esošais e-talons.

Personām, kuras lieto personalizēto e-talonu, ir deklarētas Rīgā un braukšanas biļetes sabiedriskajā transportā iegādājas par pilnu cenu, no otrdienas, 8.oktobra jādodas uz kādu no "Rīgas satiksmes" klientu apkalpošanas centriem un jāaizpilda rīdzinieka statusa pieteikuma anketa. Dodoties uz klientu apkalpošanas centru, līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments. Decembrī šiem klientiem būs jādodas pie e-talona biļešu automāta un jāievieto tajā e-talons, lai rīdzinieka statuss tiktu aktivizēts. Lai taupītu savu laiku, Rīdzinieka statusa noformēšanai var pierakstīties pa tālruni 80001919, bet no 16.oktobra aizpildīt anketu elektroniski, kā arī pieteikties rindā varēs arī mājas lapā www.rigassatiksme.lv.

Ja persona ir deklarējusies Rīgā, rīdzinieka karti varēs saņemt divos veidos – nosūtot anketu elektroniski un doties uz klientu apkalpošanas centru pēc izgatavotās kartes, vai ierodoties personīgi kādā no klientu apkalpošanas centriem.

Elektroniski varēs pieteikties no 1.novembra - būs jāaizpilda pieteikuma anketa "Rīgas satiksmes" mājas lapā (sadaļā Rīdzinieka karte), klāt jāpievieno fotogrāfija un elektroniski jānosūta Rīgas satiksmei. Anketā jānorāda klientu apkalpošanas centra adrese, kurā persona vēlas saņemt rīdzinieka karti. No 1.decembra rīdzinieka karti varēs saņemt anketā norādītajā klientu apkalpošanas centrā. Ja anketa tiek aizpildīta pēc 1.decembra, rīdzinieka karte tiks izgatavota divu darba dienu laikā un to varēs saņemt anketā norādītajā adresē bez rindas.

No 15.novembra anketu varēs aizpildīt arī, dodoties uz klientu apkalpošanas centru, līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments. Lai process noritētu raitāk, "Rīgas satiksme" aicina uzņēmuma mājas lapā (sadaļa Rīdzinieka karte) iepriekš aizpildīt anketu. Savukārt klientu apkalpošanas centra vizītei var pierakstīties pa tālruni 80001919, bet no 16.oktobra arī mājas lapā www.rigassatiksme.lv. Uz vietas tiks izgatavota Rīdzinieka karte, kurā varēs ielādēt biļetes ar atlaidi un no 2014.gada 1.janvāra izmantot sabiedriskajā transportā.

Rīgas satiksmes klientu apkalpošanas centri atrodas: Brīvības ielā 191, Brīvības ielā 384b, Prāgas ielā 1, Spīķeru ielā 1, Vienības gatvē 76b un Kurzemes prospektā 137. Darba laiks katru dienu: 9.00-21.00. Klientu apkalpošanas centra Brīvības ielā 49/53 darba laiks: darba dienās no plkst. 8.00 līdz 19.00, sestdienās no plkst. 10.00 – 15.00. Papildus klientu apkalpošanas centri izvietoti Rīgas namu pārvaldnieka telpās: Gobas ielā 6a, Baltāsbaznīcas iela 52, Maskavas iela 168, A.Deglava iela 106/4, Brīvības iela 430a. Rīgas namu pārvaldnieku klientu apkalpošanas centru darba laiki: Pirmdienās no plkst. 10.00 – 19.00, otrdienās: 8.00 – 16.00, trešdienās: 8.30 – 17.00, ceturtdienās: 10.00 – 18.00, piektdienās: 8.30 – 16.00. Minēto klientu apkalpošanas centru pusdienas pārtraukums: 12.30 – 13.00.

Jau ziņots, ka par spīti opozīcijas un pierīgas pašvaldību iebildumiem un iedzīvotāju neapmierinātībai Rīgas dome pirmdien ārkārtas sēdē akceptēja jaunas sabiedriskā transporta biļešu cenas, kas braucienus Rīgas transportā nākamgad rīdziniekiem padarīs lētākus, bet nerīdziniekiem - ievērojami dārgākus. Opozīcija jau sola vērsties atbildīgajā ministrijā, lai panāktu, ka šis lēmums nestātos spēkā.

Rīga no 1.janvāra mainās sabiedriskā transporta biļešu cenas - rīdziniekiem biļete maksās 42 santīmus jeb 60 eiro centus, bet pilsētas viesiem un tiem, kas nav deklarējušies galvaspilsētā, - 84 santīmus jeb 1,2 eiro. Izmaiņas neattieksies uz skolēniem un profesionālo skolu audzēkņiem, kuri sabiedrisko transportu jau izmanto par brīvu.

Mainīsies arī mēneša braukšanas biļešu cenas. Pašlaik mēneša biļete vienam transportam maksā 29,1 latu, diviem - 35,6 latus, trīs transportiem - 45,9 latus. No 1.janvāra ieviesīs vienotu mēneša biļeti visiem transporta veidiem, kas maksās 29,1 latu.

Šādi Rīga cer veicināt deklarēšanos galvaspilsētā. Pašlaik Rīgā dzīvojot aptuveni 100 000 nedeklarēto iedzīvotāju, ja viņi mainīs savu deklarēto dzīvesvietu, pilsētas ieņēmumi pieaugšot par 25%.

Lai veicinātu iedzīvotāju deklarēšanos galvaspilsētā, ieviests vienreizējais braukšanas maksas atvieglojums 100% apmērā uz viena mēneša abonementa biļetēm pasažieriem, kuri no šī gada 25. septembra līdz 31. decembrim būs deklarējuši dzīvesvietu Rīgas administratīvajā teritorijā.

Noteikumu izmaiņas paredz arī braukšanas maksas atvieglojumus 80% apmērā no mēneša abonementa biļetes cenas studentiem, daudzbērnu vecākiem, pedagogiem u.c., kuriem šobrīd braukšanas maksas atvieglojums ir 60% apmērā no mēneša abonementa biļetes cenas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!