Foto: LETA
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nav konstatējis nelikumības saistībā ar advokātu biroja "Dzanuškāns un partneri" izstrādāto pētījumu Rīgas pašvaldībai.

KNAB skaidroja, ka birojs 26.februārī saņēma iesniegumu un veica pārbaudi par Rīgas pašvaldības veikto iepirkumu. Pārbaudē birojs nav konstatējis faktus, kas liecinātu, ka Rīgas domes amatpersonām, kuras pieņēma lēmumu par līguma slēgšanu ar pakalpojuma sniedzēju, kā arī viņu radiniekiem un darījumu partneriem būtu saistība ar pētījuma veicēju un ka šīs amatpersonas būtu realizējušas savas amata pilnvaras interešu konflikta situācijā.

Arī Rīgas domes Birokrātijas apkarošanas centrs nav konstatējis pārkāpumus advokātu biroja "Dzanuškāns un partneri" pētījuma iepirkuma procedūrā.

Latvijas Radio 3.februārī vēstīja, ka, izmantojot Publisko iepirkumu likuma normu, kas paredz, ka juridiskos pakalpojumus drīkst pirkt bez atklāta iepirkuma, Rīgas dome sagādājusi dāsnu līgumu Dzanuškānam, kura advokātu birojam rudenī bez konkursa uzticēts veikt juridisku pētījumu par teritorijas plānojuma pārvaldību, taču Rīgas pašvaldībā pētījumu parādīt nespējot.

4.februārī Rīgas pašvaldības datubāzē "www.sus.lv" minētais pētījums tomēr tika publicēts. Pēc tam laikraksts "Diena" atklāja, ka pētījums ir veidots, kopējot internetā brīvi pieejamus tekstus. Pētījuma ievada divās lapās autoru pašu rakstītais oriģinālteksts ir tikai pāris teikumu - viss pārējais aizlienēts no internetā pieejamiem materiāliem. Piemēram, lielākā ievada daļa ir sabiedrības par atklātību "Delna" 2010.gadā izstrādātā pētījuma teksts, vēstīja "Diena".

KNAB toreiz informēja, ka izvērtēs publiski izskanējušo informāciju par Rīgas domes pētījumu, kas organizēts, nerīkojot atklātu konkursu.

Dzanuškāns 10.februārī medijiem paziņoja, ka nolēmis atmaksāt pašvaldībai par pētījumu saņemtos 35 000 eiro, lai novērstu jebkādas iespējamās spekulācijas par ētikas normu pārkāpumiem. Viņa advokātu birojs Rīgas domei bez jebkādas atlīdzības dāvināšot izstrādāto pētījumu "Teritorijas plānojuma pārvaldības sistēmas izstrāde - īpašumtiesību aprobežojumi un kompensējošie mehānismi", kā arī atbalstīšot sabiedrību par atklātību "Delna", stiprinot tās kapacitāti.

Advokātu birojs "Dzanuškāns un partneri" arī ziedoja biedrībai "Sabiedrība par atklātību "Delna"" 1000 eiro, atzinīgi vērtējot sabiedrības iniciatīvu izvērtēt minētā pētījuma kvalitāti, taču biedrība ziedojumu sev nepaturēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!