Foto: F64

Uzņēmums "Rīgas satiksme" (RS) gadu maksājis par tīrīšanas līdzekļiem, ko nemaz nav saņēmis, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

RS ir viens no lielākajiem galvaspilsētas  uzņēmumiem, kura bilancē ir 923 tramvaji, trolejbusi un autobusi. Pērn tajos brauca vairāk nekā 150 miljoni pasažieru. Naktīs transporta līdzekļus mazgā. Viens pēc otra tie iebrauc tehniskajās telpās, kur atgūst tīrību. Autobusos rosās RS tehniskās kontroles daļa. Tās rīcībā ir slotas un spaiņi un speciāli iepirkti mazgāšanas līdzekļi, kas nodēvēti par nanotehnoloģijām.

Par šo nanotehnoloģiju piegādi 2013.gadā RS noslēdza līgumu ar celtniecības firmu "MJ partneri". Pie līguma viņi tika negaidīti - kāds viņu bijušais darbinieks piedāvāja piedalīties RS cenu aptaujā. Līguma summa - 280 000 latu plus PVN. Tā bijusi maksimālā summa, par kādu var rīkot cenu aptauju, kas nav publiski jāsludina.

"MJ partneri" ir celtniecības uzņēmums un ar tādām lietām nebija nodarbojušies, taču bijušais darbinieks mierināja, ka nekas jādara nebūs - viņi būs tikai starpnieki. Visu izdarīs viņa radiniece Vita Baurovska. Viņa strādā firmā, kas tirgo pieprasītās nanotehnoloģijas. No "MJ partneriem" bijis vajadzīgs tikai viņu godīgais vārds, reputācija un apgrozījums. Celtnieki piekrita un viņiem tika 3% par starpniecību, vēsta raidījums.

Baurovska strādājusi firmā, kuru vadījis Aleksandrs Beskorovainijs un šai firmai bijušas nodokļu problēmas un tāpēc tā nevarēja piedalīties iepirkumā. Taču tās priekšnieks Beskorovainijs bija atradis iespēju nokārtot, ka atrastā starpniekfirma "MJ partneri" RS iepirkumā uzvarēs. "MJ partneri" noslēdza līgumu ar Beskorovainija firmām par mazgāšanas līdzekļu piegādāšanu. Sākumā ar "Alchimica Latvia", tad ar "Vialeks" un beidzot ar "HRM". Firmas mainījās, bet darbojošās personas palikušas tās pašas.

Kā vēsta raidījums, sākuma viss gājis labi. RS pasūtījusi preces, "MJ partneri" pasūtījumu nodevis Vitai Baurovskai, vēl pēc brīža "MJ partneri" saņēmuši no Rīgas satiksmes parakstītas preču pavadzīmes, ka prece saņemta un pēc tam ienāca nauda. Kopumā RS par modernajiem tītīšanas līdzekļiem, ieskaitot PVN, samaksājusi 339 917 latu.

Ķīmijas preces "MJ partneru" birojā tā arī nekad nav parādījušās. To sagatavošana piegādei notika Baurovskas un Beskorovainija firmu birojā Zemitāna laukumā 11. Naudu pēc izrakstītajiem rēķiniem "MJ partneri" pārskaitījusi šīm firmām un paturējusi savus 3%.

Tomēr pie "MJ partneri" ieradušies Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieki un pieprasījuši uzrādīt RS piegādāto preču izcelsmes dokumentus. Izrādījās, ka Zemitāna laukuma firmas nebija deklarējušas PVN un VID radušās aizdomas par krāpšanos ar nodokļiem.

Celtnieki saviem sadarbības partneriem pieprasīja preču pavadzīmes. Taču pavadzīmju nebija. Celtniecības uzņēmumam tā bija liela problēma, jo tas nevarēja atgūt no valsts pārmaksāto PVN ap 100 000 latu. VID uzsāka auditu.

"MJ partneri" advokāts raidījumam norādīja, ka tikai pēc audita rezultātiem "Vialeks" amatpersonas sāka stāstīt patiesību par to, kāviss ir noticis un kāpēc radusies šāda situācija ar RS sadzīves ķīmiju.

Patiesība izrādījusies tāda, ka Beskorovainija firmas ķīmijas preces nebija pirkušas. Pēc pasūtījuma saņemšanas uz RS aizvests ķīmijas preču iepakojumā sapakots ūdens. 

Ķīmijas aizstāšanu ar ūdeni palīdzējis īstenot RS Tehniskās kontroles daļas priekšnieka vietnieks Vjačeslavs Stunžāns, ar kuru raidījumam nav izdevies sazināties.

"MJ partneru" līgumā ar RS Stunžāns minēts kā pašvaldības uzņēmuma pilnvarotā persona. Stunžāns bijis arī uzņēmējs - viņam piederošajai firmai "RS Baltic" bijis mazgāšanas līdzekļu piegādes līgums ar paša darbavietu RS, kurā viņš strādāja nodaļā, kas mazgāja transportu. Tāpēc Stunžāns zinājis, kādus līdzekļus vajag, un varējais pats tos piegādāt, lai mahinācijas ar ūdeni neatklātos, vēsta raidījums.

Viņam galvenais bijis uzmanīt, lai kaut kādi mazgāšanas līdzekļi uzņēmumā būtu, par pavadzīmēm neviens neuztraucās, atzīmē raidījums.

Savukārt Baurovska raidījumam atzinusi, ka "bija tāda doma, ka tiek piegādats ūdens, tad pienāk nauda,  tiek iegādāta ķīmija, un tiek nolikta noliktavā un mazgāti autobusi. Jo autobusi ir jāmazgā, visiem jāsaprot, ka autobusi jāmazgā. Tāpēc tā tas tika domāts. Ūdens - bet tajā laikā tika izmantota ķīmija, kas vēl ir saglabājusies, tad tiek ievesta jauna ķīmija, atkal ir ūdens, un... tādi tie solīši bija saplānoti".

RS gan par ūdens piegādāšanu mazgāšanas līdzekļu vietā neko nezinot un nekāds ķīmisko līdzekļu trūkums neesot pamanīts. Savukārt ar iepriekšminēto RS darbinieku interviju sarunāt raidījums nav varējis, jo viņš esot aizņemts objektos.

Vaicāta, cik liela daļa no visā iepirkumā paredzētās ķīmijas reāli tikusi iepirkta, Baurovska atzinusi, ka "ķīmija ir koncentrāts. Un to koncentrātu var atšķaidīt dažādi. Viņa var arī strādāt ļoti lielā atšķaidīšanā. Vai tas bija 100 litri vai 1000 litri, es jums nevaru pateikt. Bet viņa strādāja, bet viņa nebija piegādāta visos daudzumos. Varu pateikt, ka bija piegādāta puse no cenu aptaujā pieprasītā daudzuma".

"Nekā personīga" norāda, ka tā rīcībā esošais VID audits liecina - Beskorovainija firma RS ķīmiju praktiski nepiegādāja. Ja pašvaldības uzņēmumam to savajdzējās, tā pirkta no Stunžāna firmas "RS Baltic".

Kā atzīmē raidījums, nav bijis praktiski nekādu izdevumu un no shēmas nopelnīja visi. 3% saņēmusi firma "MJ partneri" par reputācijas aizdošanu, 10% palikuši Beskorovainija firmas kontos, atlikušo naudu Baurovska aizskaitījusi uz ārzonas firmām Ķīnā, kur izņemta skaidra nauda. Tālāk nauda sadalīta starp Vjačeslavu Stunžānu un kādām personām, ko apzīmēja ar vārdu "apdrošinātāji".

Kas ir šie apdrošinātāji, Baurovska raidījumam nav stāstījusi. Tie esot cilvēki, kuri palīdzējuši izkārtot uzvaru vajadzīgajai firmai.

"Nekā personīga" noskaidrojis, ka kontaktpersona, kas saukta par apdrošinātāju, ir uzņēmējs Boriss Carjevs. Viņa birojs atrodas Antonijas ielā, vienā ēkā ar Baltijas apdrošināšanas namu. Carjevs caur kādu uzticības personu raidījumam atbildējis, ka neko nekomentēs. Komentārus nav sniedzis arī Aleksandrs Beskarovainijs. Arī RS darbinieks Stunžāns savu saistību ar notikušo raidījumam pilnībā noliedzis.

Raidījums atzīmē, ka notikušo atteikusies izmeklēt gan policija, gan KNAB.

Pērnā gada oktobrī "MJ partneri" Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā iesniegusi visas ziņas par šaubīgajām naudas plūsmām, e-pastu sarakstes un izteica gatavību sniegt arī citus pierādījumus. KNAB izmeklēšanu nesāka. Nekā nosodāma šajā situācijā neesot saskatījusi arī Valsts policija, kas materiālus saņēmusi no KNAB.

Raidījums atzīmē, ka RS ir "Saskaņas" kontrolē. Tā kapitāla daļu turētājs ir Rīgas Dome ar mēru Nilu Ušakovu priekšgalā. Uzņēmuma valdē dominē šīs partijas cilvēki. Arī Stunžāns ir "Saskaņas" biedrs. Saeimas vēlēšanās viņš kandidēja no saraksta Kurzemē, bet parlamentā netika.

Rīgas satiksmē viņš strādā kopš 2011.gada septembra, bija autoatslēdznieks. 2013.gada janvārī, kad sāka iet uz priekšu lietas ar ķīmijas iepirkumu, viņš paaugstināts par uzņēmuma Tehniskās kontroles daļas vadītāja vietnieku. Šis amats ļauj viņam kontrolēt tīrīšanas līdzekļu noliktavas.

Paralēli viņš darbojies arī kā ķīmijas piegādātāja, Austrijas uzņēmuma "Bilgeri Chemie" produkcijas izplatītājs. Tieši šī uzņēmuma produkcija arī piegādāta RS.

Stunžāna piedalīšanos Beskorovainija biznesā apliecina kāda elektroniskā sarakste - tajā Beskorovainijs prasa ķīmijas pasūtījumu MJ partneriem, uz ko sarakstes biedrs atbild, ka to jau ir nosūtījis. Pārbaudot šo adresi, izrādījies, ka tā pieder Stunžānam, vēsta TV3. 

Arī Carjova un Rīgas pašvaldības uzņēmumu ceļi līdz šim jau ir krustojušies. Antonijas ielā 23, uz kurieni Beskorovainija cilvēki esot piegādājuši naudu, ir reģistrēti viņam piederoši uzņēmumi, piemēram, "Well media Rīga", vēsta "Nekā personīga".

Šai firmai pastarpināti pieder trešā daļa firmā "Pilsētas līnijas", kas jau no 2004.gadā bez konkursa ir ieguvusi reklāmas izvietošanas tiesības Rīgas sabiedriskajā transportā. Carjovs firmas kapitāldaļas iegādājās 2010.gadā. Saskaņa aktīvi izmantoja šo reklamēšanās iespēju 12.Saeimas vēlēšanās. Tāpat šī Carjovam daļēji piederošā firma bez konkursa ieguvusi tiesības ierīkot bezvadu internetu Rīgas sabiedriskajā transportā. 

Rīgas mērs Ušakovs ( S) raidījumam atzinis, ka viņam vajadzēšot vērsties uzņēmumā, lai noskaidrotu, kas īsti noticis. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!