Foto: DELFI
Maijā populārākās partijas statusu saglabāja opozīcijā esošā apvienība "Saskaņas centrs" (SC), par kuru bija gatavi balsot 18,2%, apvienību "Vienotība" atbalstīja 13,7%, bet Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) – 8,5%, liecina SKDS maija nogalē veiktā aptauja.

Par Tautas partiju (TP) bija gatavi balsot 4,6% respondentu, par LPP/LC – 2,9%, par PCTVL – 2,9%, par "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK – 2,3%, par "Visu Latvijai!" – 2%, bet par LSDSP – 1,2%.

Citas partijas būtu ieguvušas mazāk par 1% balsu katra. Kopumā 41,5% balsstiesīgo nespēja izvēlēties partiju par kuru balsot, no tiem 17,4% apgalvoja, ka nepiedalītos vēlēšanās, bet 24,1% atzina, ka vēl nav izlēmuši.

Pieņemot, ka neizlēmušo balsis sadalās tieši proporcionāli jau izlēmušo pilsoņu balsīm, un veicot rezultātu pārrēķinu, atklājas, ka šāda balsu sadalījuma gadījumā 5% barjeru kopumā pārvarētu sešas partijas: SC, kas faktiskajās vēlēšanās būtu ieguvis 31% balsu, "Vienotība" – 23,4%, ZZS – 14,5%, TP – 7,8%, LPP/LC – 5% un PCTVL – 5%, norāda SKDS.

Savukārt ne TB/LNNK, ne arī "Visu Latvijai", startējot atsevišķi, 5% barjeru nepārvarētu – tās attiecīgi iegūtu 3,9% un 3,5% balsu. Arī LSDSP viena pati 5% barjeru nepārvarētu jo saņemtu tikai 2,1% balsu.

Vērtējot partiju popularitātes izmaiņas kopš 2010.gada marta, atklājas, ka pēdējo trīs mēnešu laikā nevienai no partijām nav izdevies būtiski palielināt vai pazaudēt atbalstītāju skaitu. Vērojama tendence nedaudz pieaugt SC popularitātei, jo martā par to būtu balsojuši tikai 14,5%, bet aprīlī 15,7% no visiem balsstiesīgajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!