Foto: DELFI Aculiecinieks
Par skaidras naudas nedeklarēšanu, šķērsojot robežu, noteiks administratīvo atbildību, paredz Ministru kabinetā izskatītie grozījumi likumā "Par skaidras naudas deklarēšanu uz valsts robežas".

Kā portālu "Delfi" informēja Finanšu ministrija (FM), likumprojekts paredz likumu papildināt ar jaunu pantu par administratīvo atbildību par skaidras naudas deklarēšanas pienākuma neizpildīšanu un kompetenci sodu piemērošanā.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas regulu jebkura fiziska persona, kura iebrauc Eiropas Savienības (ES) teritorijā vai izbrauc no tās un kurai ir skaidra nauda 10 000 eiro apmērā vai vairāk, deklarē šo summu tās dalībvalsts kompetentajām iestādēm, caur kuru minētā persona iebrauc ES teritorijā vai izbrauc no tās.

Skaidras naudas nedeklarēšanas gadījumā tiks piemērots naudas sods 5% apmērā no summas, kuru ir pienākums deklarēt. Attiecīgi, ja sniegtā informācija par deklarējamo naudas summu ir neprecīza vai nepilnīga, uzskatāms, ka persona nav izpildījusi pienākumu deklarēt. Tādā gadījumā naudas sods tiks aprēķināts no visas summas, ko bija pienākums deklarēt.

Administratīvo pārkāpumu procesu par šajā pantā minēto pārkāpumu īstenos Valsts ieņēmumu dienests un Valsts robežsardze.

Likumprojekts trīs lasījumos vēl būs jāskata Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!