Foto: F64

Eiropas Komisija (EK) ir apstiprinājusi sklandrauša reģistrēšanu shēmā "Garantēta tradicionālā īpatnība", padarot šo latviešu tradicionālo rausi par pirmo lauksaimniecības produktu Latvijā, ko aizsargās ES līmenī, skaidroja EK pārstāvniecībā Latvijā.

Sklandrauša reģistrēšana shēmā "Garantēta tradicionālā īpatnība" ir pirmā latviešu ģeogrāfiskās izcelsmes norāde, un tā apzīmē kvalitatīvu lauksaimniecības produktu.

Nosaukumu "sklandrausis" pievienos sarakstam, kurā ir jau vairāk nekā 1100 produktu, ko aizsargā tiesību akti par ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu aizsardzību, aizsargātiem cilmes vietas nosaukumiem un garantētām tradicionālām īpatnībām.

Sklandrauša pievienošanu sarakstam izvirzīja biedrība "Zaļais novads" Dundagas novadā. Institūcija, kas pārbaudīja atbilstību produkta specifikācijai, ir Pārtikas un veterinārais dienests.

Pieteikumā skaidrots rauša specifiskums, tradicionālais raksturs un izklāstīta pagatavošanas recepte.

Vienkāršoti skaidrojot, reģistrēšana shēmā "Garantēta tradicionālā īpatnība" nozīmē, ka turpmāk mīklas, kartupeļu un burkānu pīrādziņu, kas izskatās pēc sklandrauša, varēs dēvēt par sklandrausi tikai tad, ja tas būs pagatavots, ņemot vērā tradicionālās paražas.

Sklandrausis, ko parasti ēd aukstu ar tēju vai pienu, ir apaļš plācenis, gatavots no stingras rudzu miltu mīklas un pildīts kārtās ar vārītu kartupeļu un burkānu pildījumu, un tas ir viens no latviešu tradicionālajiem ēdieniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!