Foto: Publicitātes foto

Ministriju pakļautībā esošās iestādes aktīvi sākušas pirkt jaunus auto, savukārt ministriju autoparkos dominē "Volkswagen Passat" (VW) modeļa auto, kuru līdz ar "Audi A6" iecienījuši arī vairums ministru, noskaidroja portāls "Delfi".

Saskaņā ar ministriju sniegto informāciju lielākie autoparki ir Ārlietu ministrijai, Aizsardzības ministrijai, un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM), bet mazāk auto izmanto Labklājības, Kultūras, Veselības ministrijas, kā arī Izglītības un zinātnes ministrija.

Jāatgādina, ka savulaik ministrijas drīkstēja auto tikai nomāt, bet 2012. gada rudenī valdība noteica kārtību, kādā ministrijas, citas centrālās valsts iestādes un to padotībā esošās iestādes nomā un iegādājas vieglos automobiļus ministrijas funkciju nodrošināšanai.

Saskaņā ar to ministra auto nedrīkst būt dārgāks par 24 tūkstošiem eiro bez pievienotās vērtības nodokļa, bet maksimālā nomas maksa ir 720 eiro mēnesī. Citām amatpersonām noteiktie limiti ir 18-21 tūkstotis eiro vai 545-680 eiro mēnesī.


Finanšu ministrijā (FM) pastāstīja, ka ministrijas īpašumā pašlaik ir sešas automašīnas, tostarp divas 2014. gada izlaiduma "Opel Insignia", no kurām vienu izmanto finanšu ministrs Jānis Reirs (V).

Tāpat ministrijai ir 2012. gada "Ford Focus", 2015. gada "Peugeot Expert Tepee", 2008. gada "Volkswagen Golf", kā arī 2004. gada "Volkswagen Bora".

FM autoparku pēdējo reizi papildinājusi šā gada jūnijā, kad no SIA "Amserv Krasta" tika piegādāts minivens "Peugeot Expert Tepee". Vairāk iepirkumi šogad nav plānoti un pašlaik FM neplāno paplašināt autoparku.

"Automašīnas tiek iegādātas, jo praksē ir pierādījies, ka automašīnu nolietojums nomas periodā ir neliels, bet nomas maksājumos tiek samaksāta vai pat pārmaksāta automašīnu vērtība," norāda FM, skaidrojot, ka ekonomiski izdevīgāk ir auto iegādāties, jo jauna mašīna 36 mēnešu laikā nezaudē savu vērtību un to var lietot vismaz 10 gadus.

Satiksmes ministrijas (SM) rīcībā ir četri auto, kas visi tiek nomāti – divas 2013.gada izlaiduma "Škoda Superb", kā arī "Škoda Octavia" un "Opel Zafira Tourer". Konkurss par četru automobiļu nomu tika rīkots 2013. gadā, noslēdzot līgumu uz trim gadiem.

Satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V) amata pienākumu izpildei izmanto "Škoda Superb", taču auto tiek izmantots arī citu amatpersonu pienākumu izpildei vai ministrijas funkciju veikšanai, norāda SM.

Ministrijas autoparku nav plānots palielināt, apliecina SM Komunikācijas nodaļas vadītājs Aivis Freidenfelds.

Atšķirībā no FM, SM vērtējumā auto noma ir izdevīgāka nekā iegāde. "Tā kā ministrija nesaņem valsts budžeta dotāciju savas darbības nodrošināšanai un pieejamais finansējums no maksas pakalpojumiem un citiem pašu ieņēmumiem ir saplānots ikmēneša ikdienas vajadzību nodrošināšanai, ministrija nevar atļauties veikt dārgas iegādes, jo nomas maksas tiek iekasētas katru mēnesi un uzkrājums neveidojas," skaidro ministrijā.

"Ņemot vērā šo faktoru, faktiskos administratīvos resursus un nepieciešamā autoparka lielumu, automobiļu pilna servisa noma pašreiz ir vienīgais iespējamais, kā arī no iekļauto pakalpojumu klāsta piemērotākais risinājums, kas, ņemot vērā budžeta iespējas, ir paredzams un plānojams," uzsver ministrijā.

Arī Zemkopības ministrija (ZM) nomā četras automašīnas – 2013. un 2014. gada "Volkswagen Passat", kā arī 2013. gada "VW Sharan" un pērnā gada izlaiduma "Škoda Superb", ko izmanto zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Šogad ZM neplāno automašīnu iepirkumu, jo ministrijas autoparks atbilst plānotajam un piešķirtajam finansējumam.

"Izvērtējot iespēju automašīnas nomāt vai iegādāties, tika nolemts automašīnas nomāt, lai samazinātu administratīvo slogu automašīnu uzturēšanas nodrošināšanai, kā arī automašīnu remonta izdevumu samazināšanas nolūkos," klāsta Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietnieks Kaspars Funts.


Foto: Publicitātes foto

Ekonomikas ministrijai (EM) pieder gan 2013. gada "VW Multivan" un "VW Passat", gan arī 2012. gada "Renault Lattitude", ko izmanto ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Savukārt Beļģijā, Briselē, tiek lietota "Toyota Avensis" un "Toyota Corolla".

Skaidrojot izvēli auto iegādāties, EM norāda, ka pirms auto iegādes tiek veikta priekšizpēte, un salīdzināti auto iegādes izdevumi un nomas izdevumi. "Pēdējos gados ir secināts, ka saimnieciski izdevīgāka ir automašīnu iegāde," min EM.

Nedaudz plašāki autoparki ir Aizsardzības ministrijai, Ārlietu ministrijai un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM).

Aizsardzības ministrijas (AM) vajadzībām dienesta transportlīdzekļus nodrošina Nacionālie bruņotie spēki (NBS), un pašlaik ministrijas vajadzībām tiek izmantota automašīna "Mazda 5"(2007.), "Toyota Avensis" (2004.), divi "VW Passat" (2008. un 2006.), kā arī "VW Touareg"(2008.).

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis pārvietojas ar 2010. gada izlaiduma gada "Audi A6".

VARAM īpašumā ir astoņas automašīnas, kuru vidū dominē "Volkswagen" markas auto. Ministrijai ir divi "VW Passat" modeļa auto un divi "VW Sharan", kā arī "VW Transporter", "Mitsubishi Outlander", "Subaru Outback" un "Volvo S80".

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA) dienesta vajadzībām izmanto 2008. gada izlaiduma automašīnu "Volvo S80".

Ministrijā pastāstīja, ka šogad paredzēts veikt iepirkumu par mikroautobusa nomu. "Ņemot vērā VARAM darbu pie Valsts un pašvaldības vienoto klientu apkalpošanas centru izveidošanas Latvijas reģionos, kā rezultātā ievērojami palielinājusies nepieciešamība izbraukt uz reģioniem, šobrīd ir plānots papildināt VARAM autoparku," mikroautobusa nepieciešamību skaidro ministrija.

Ārlietu ministrijai ir ievērojamākais autoparks no visām ministrijām – tajā ir 14 automašīnas, no kurām tikai viena tiek nomāta, bet pārējās pieder ministrijai.

Saskaņā ar ministrijā teikto visvairāk tiek izmantoti divi kravas furgoni "Renault Master", ar kuriem nodrošina diplomātisko kravu piegādes Latvijas pārstāvniecībām ārvalstīs.

Ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (V) dienesta transportlīdzeklis ir "Audi A6", kuri ministrijas īpašumā ir četri – 2003., 2004., 2007. un 2008. gada izlaiduma.

Tāpat Ārlietu ministrijai pieder divi "Volvo S80", viens "Volvo S60" , "BMW 730" u.c., bet nomāta tiek 2014. gada "Škoda Superb".

Ārlietu ministrijā arī atzīst, ka ministrijas autoparku būtu nepieciešams atjaunot, tomēr 2015. gadā jaunu automašīnu iegāde nav plānota.


Foto: LETA

Lai arī ministrijas apliecina, ka jaunus iepirkumus autoparka paplašināšanai šogad neplāno, paziņojumi Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā liecina, ka vairākas ministriju pakļautībā esošas iestādes slēdz jaunus līgumus, piemēram, Tiesu administrācija noslēgusi 230 tūkstošu eiro vērtu līgumu par vieglo automašīnu nomu ar SIA "Favorit Rent".

SIA "Euro-Auto" par 232,4 tūkstošiem eiro piegādās mikroautobusus Valsts ieņēmumu dienestam, bet pašlaik turpinās vēl viens konkurss par mikroautobusu piegādi Muitas policijas pārvaldes un Muitas pārvaldes vajadzībām.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izsludinātajā konkursā jaunu vieglo automobiļu un jauna pasažieru mikroautobusa nomu par labāko atzīti SIA "Autofavorīts" un SIA "Pilna servisa līzings", kas auto piegādās par 115,3 tūkstošiem eiro, bet 10 jaunus automobiļus meklēja Būvniecības valsts kontroles birojs – konkurss noslēdzies šā gada 5. augustā, bet rezultāti vēl nav zināmi.

Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs iegādājies dažāda veida transportlīdzekļus no SIA "Inchcape Motors Latvia", un līguma summa veido 113,5 tūkstošus eiro. Tāpat jaunu auto par 25,5 tūkstošiem eiro iegādājusies Prokuratūra, līgums noslēgts ar SIA "Moller Auto Krasta".

Pie jauniem auto ticis arī Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), kam tos par 155,3 tūkstošiem eiro piegādās SIA "Skandi Motors". Pašlaik vēl divu jaunu auto iegādei izsludināts jauns konkurss.


Foto: Publicitātes foto

Iepriekš jaunus auto vēlējās nomāt arī Veselības ministrija. Ministrija līdz jūlija beigām nomāja trīs automašīnas – 2012. gada "VW Passat" un "VW Sharan" no SIA "Transporent", kā arī šā gada "VW Passat" no SIA "Transporent auto noma", ar kuru pārvietojās veselības ministrs Guntis Belēvičs.

Savukārt no augusta uzsākta trīs jaunu automašīnu noma – ar SIA "Auto 26" noslēgts līgumus par divu 2015. gada izlaides "VW Passat" un šā gada izlaiduma "Citroen Jumpy III" nomu uz diviem gadiem. Līgumcena ir 39,07 tūkstoši eiro, liecina paziņojums IUB.

"Ministrijas centrālā aparāta autoparka stāvoklis ir vērtējams kā apmierinošs," klāsta VM.

Arī Labklājības ministrijai ir trīs automašīnas, no kurām divas tiek nomātas – 2005. gada "Seat Alhambra" un 2013. gada "Volkswagen Passat", ko izmanto arī labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS). Tāpat ministrijai pieder pērnā gada izlaiduma "Volkswagen Passat".

2015.gadā jaunu automašīnu iegāde un noma Labklājības ministrijai nav plānota.

Arī Kultūras ministrijai (KM) ir trīs auto, kas tiek izmantoti kultūras ministres Daces Melbārdes (NA), KM valsts sekretāra un darbinieku vajadzībām, kā arī muzeju un bibliotēku akreditācijas un citu komisiju izbraukumiem uz reģioniem.

Jāņem vērā, ka KM ir ļoti liels padotības iestāžu skaits reģionos, skaidro ministrijā.

Kultūras ministre Dace Melbārde (NA) izmanto automašīnu "Audi A6", bet ministrijas autoparkā ir arī "Škoda Octavia" un "Volkswagen Sharan Trendline".

Visi KM dienesta transportlīdzekļi tiek nomāti. Šāda izvēle pieņemta, izvērtējot iepriekšējo pieredzi un problēmas, kas bija saistītas ar īpašumā esošiem dienesta transportlīdzekļiem, kas gadu gaitā tehniski nolietojas un nolietojuma rezultātā rada dažādus iepriekš neplānotus papildu izdevumus.

"Turklāt nomas maksā atbilstoši Ministru kabineta instrukcijai tiek iekļauti arī tādi izdevumi kā apdrošināšana, nodokļi, nodevas, iznomātāja palīdzība uz ceļa un maiņas automobiļa nodrošinājums, kas rada papildu izdevumus automašīnas iegādes gadījumā," apliecina KM.

Izglītības un zinātnes ministrijas autoparkā arī ir trīs auto – divi 2013. gada izlaiduma "Hyundai I40", no kuriem vienu izmanto arī izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile, kā arī tā paša izlaiduma "VW Caravella".

Visas automašīnas tiek nomātas, taču IZM atzīst, ka autoparks ir par mazu un visām automašīnām ir liela noslodze – nepieciešamības gadījumā ministrijas darbinieki dienesta vajadzībām izmanto gan valsts sekretāres, gan ministres automašīnu.

Autoparka papildināšana gan atkarīga no ministrijas pieejamiem budžeta līdzekļiem, atzīst IZM.

Tieslietu ministrija (TM) nomā divas "VW Passat" automašīnas, no kurām vienu izmanto tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA), kā arī "VW Caravelle" un "Hyundai i40".

Analizējot iespēju automašīnas pirkt vai nomāt, TM secinājusi, ka ir izdevīgāk automašīnas nomāt, jo nomas līgumā ir iekļauti visi ar automašīnu apkopi un uzturēšanu saistītie izdevumi, proti, nodokļi, nodevas, apdrošināšana, tehniskā apskate, riepas (vasaras/ziemas) utt.

Arī Iekšlietu ministrijas lietošanā ir četras automašīnas – "VW Passat" (2004. gads), "Škoda Superb Comf." (2011. gads), "Peugeot 508" (2012. gads) un "VW Jetta" (2011. gads).

Automašīnas ir Valsts policijas pārziņā un ar rīkojumu nodotas Iekšlietu ministrijas lietošanā. "Uz šo brīdi ministrijas lietošanā esošo automašīnu skaits ir pietiekams un to nav plānots papildināt," norāda ministrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!