Foto: F64
Rīgā uzliesmojusi salmoneloze, un visām skolām un bērnudārziem, kuros saslimuši vairāki bērni, bija viens ēdinātājs, vēsta portāls "lsm.lv".

LTV rīcībā esošā informācija liecina, ka šis ēdinātājs ir SIA "Kindercatering", kuram arī 2016. gada rudenī konstatēja neatbilstības higiēnas prasībām, kā rezultātā ar salmonelozi saslima desmitiem bērni.

Ar salmonelozi saslimuši 56 bērni, pārsvarā pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņi. Bērnudārziem un arī skolām, kur konstatēta šī infekcija, ir viens ēdiena piegādātājs, kura darbība pēc Pārtikas un veterināro dienesta (PVD) lēmuma uz laiku apturēta, vēsta portāls "lsm.lv".

Inficēties ar salmonelozi var, cilvēka organismā nokļūstot pavisam niecīgam salmonelozes ierosinātāju daudzumam, lietojot uzturā nepietiekami termiski apstrādātus dzīvnieku izcelsmes produktus, piemēram, gaļu, olas, pienu, piena produktus un citus, kā arī, lietojot uzturā ēdienus, kas pagatavoti higiēnas prasībām neatbilstošos apstākļos.

Jau ziņots, ka 2016. gadā vairākos privātajos bērnudārzos, kuros ēdināšanu nodrošina uzņēmums SIA "Kindercatering", tika konstatēta bērnu saslimšana ar salmonelozi.

Pēc Slimības profilakses un kontroles centrs informācijas saņemšanas PVD veica pārbaudi uzņēmumā SIA "Kindercatering", kur konstatēja rupjus higiēnas prasību pārkāpumus, kā arī produktus ar beigušos derīguma termiņu.

Nepietiekamu tīrīšanu un dezinfekciju uzņēmuma telpās apstiprināja arī laboratorisko izmeklējumu rezultāti, kas uzrādīja augstu piesārņojuma līmeni uz virtuves iekārtu un ūdens krāna virsmām, kā arī izmeklētajos pārtikas produktos identificētās baktērijas liecina par produkta zemu kvalitāti.

PVD pārbaudēs ir secinājis, ka antisanitārie apstākļi SIA "Kindercatering" virtuvē radīja labvēlīgus apstākļus salmonelozes uzliesmojumam. Savukārt Slimību profilakses un kontroles centrs, noslēdzot epidemioloģisko izmeklēšanu, savā gala slēdzienā norāda, ka bērnu saslimšanā vainojama piesārņotas pārtikas lietošana uzturā. Visiem bērnudārziem, kuros konstatēti saslimšanas gadījumi, pārtiku piegādājis SIA "Kindercatering".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!